1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hakim Özgürlük, Türk Vekil Yasak İstedi
Hakim Özgürlük, Türk Vekil Yasak İstedi

Hakim Özgürlük, Türk Vekil Yasak İstedi

Alman parlamentosunda bulunan Özgür Demokratik Parti'nin Türk kökenli milletvekili Serkan Toeren, Fransa ve Belçika'daki gibi Almanya'da da burkanın yasaklanması gerektiğini söyledi.

24 Ağustos 2010 Salı 21:37A+A-

Norveç'te bir mahkeme, polislerin başörtüsü giymesinin yasaklanmasının "illegal" olduğunu bildirdi. Mahkeme, 2009 yılında Müslüman kadın polislerin başörtüsü giyme isteğini reddeden hükümet kararına karşı geldi. Norveç Eşitlik Mahkemesi, bağlayıcı olmayan kararında başörtüsü yasağının ülkenin dini özgürlükler ve ayrımcılık karşıtı kanunlarıyla çeliştiğini ve polis olmak isteyen bazı kadınları bu meslekten mahrum bıraktığını bildirdi. Polisin resmi görevinin Norveç toplumunun tümünü yansıtmak olduğunu bildiren mahkeme, hükümetin kararının "illegal' olduğunu açıkladı.

Norveç'te geçtiğimiz yıl polis memuru olmak isteyen Müslüman bir kadın başörtüsünü çıkarmak istemediğini belirtmiş, hükümet de polisteki Müslüman kadınların başörtüsü giyebileceğini belirtmişti. Ancak, muhalefetteki aşırı sağcı İlerici Parti'nin bu kararı "Norveç'in İslamlaşması" olarak değerlendirerek karşı çıkmasından sonra hükümet geri adım atarak polis memurlarının tek bir üniforma taşıması kararı almıştı. Hükümetin bu kararıyla ilgili olarak geçtiğimiz gün görüşünü açıklayan Norveç Eşitlik Mahkemesi, başörtüsünün polis üniformasının nötr kalmasını zayıflatacağını ancak başörtüsüne izin verilerek dini özgürlük ve eşitlik prensiplerinin korunmasının önemine vurgu yaptı.

Bu arada Norveç'teki mahkemenin 'eşitlik ve dini özgürlüklerin korunması' gerekçesiyle polislerin başörtüsü giyebileceğini açıklamasına karşılık, Almanya'da Türk kökenli bir milletvekili ülkeye burka yasağının getirilmesini istedi. Alman parlamentosunda bulunan Özgür Demokratik Parti'nin Türk kökenli milletvekili Serkan Toeren, Fransa ve Belçika'daki gibi Almanya'da da burkanın yasaklanması gerektiğini söyledi.

Burka giyen kadınların yüzlerini örttüğünü ve bu şekilde kamuyu tehdit ettiğini öne süren Toeren, burka giymenin insanlığın haysiyetini zedelediğini ileri sürdü. Alman Leipziger Volkszeitung gazetesine konuşan Toeren, "Kendi iradesiyle bile burka giymek isteyen kadınlar kabul edilmemeli. Çünkü bireyler insanlık haysiyetini kontrol edemez" ifadelerini kullandı.

habervaktim

HABERE YORUM KAT