1. HABERLER

  2. HABER

  3. Haberal'a Ayrı, Uzman Çavuşa Ayrı Hukuk
Haberala Ayrı, Uzman Çavuşa Ayrı Hukuk

Haberal'a Ayrı, Uzman Çavuşa Ayrı Hukuk

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal'ı tahliye etmeyen 9 hakime verdiği tazminat cezasının ardından benzer bir davada farklı bir karara imza attı.

14 Aralık 2010 Salı 02:32A+A-

Mahkeme, Haberal kararıyla ümitlenen uzman çavuşun, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) iki kurmay subay üyesine açtığı tazminat davasını reddetti. Gerekçe olarak da 'yüksek mahkeme üyelerine görevleriyle ilgili Yüce Divan'da yargılanıp ceza almadan dava açılamayacağı'nı gösterdi.

Çelişkiyi gözler önüne seren olayda, Milli Savunma Bakanlığı'nın, uzman çavuşların 500 liralık yol harcırahı tazminatlarını ödememesi üzerine askeri mahkemeye çok sayıda dava açıldı. AYİM 3. Dairesi, uzman çavuşları haklı bularak dava açan 500 kişiye tazminatın ödenmesi gerektiğine karar verdi. Bunun üzerine Uzman Çavuş M.O. da yol harcırahı tazminatının ödenmemesiyle ilgili mahkemeye başvuruda bulundu. Ancak daire önceki içtihatlarına ters düşecek şekilde uzman çavuşun davasını reddetti. M.O. da AYİM'in önceki kararlarıyla tamamen ters yönde karar veren daire üyeleri Kurmay Albaylar Cumhur Balkan ve A. Cüneyt Küsmez aleyhinde Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gitti. M.O., dava dilekçesinde önceki kararlarla reddedilen dava arasındaki çelişkinin, iki kurmay üyenin görevin gereklerine aykırı hareket ettiğinin göstergesi olduğu savundu. Dilekçede, "Önce işlem vardır, sonra işlem yoktur, ardından işlemin iptali ve son olarak davanın reddi gerektiği yönünde görüş bildirildi. Hâkimin, verdiği kararın arkasında durarak istikrarlı davranması gerekir. Aynı tarihte açılan davaların tersine farklı bir işleme tabi tutulması hukukla ve hâkimlikle bağdaşmıyor." denildi.

AYİM'in iki üyesi ise savunmalarında, tazminat davasının kamuoyu önünde meslek yaşantısında saygınlıklarını zedeleyip huzur içinde görev yapmalarını engellediğini, davanın derin üzüntüye yol açtığını öne sürdü. Davanın Yargıtay'ın emsal kararlarında olduğu gibi AYİM üyelerinin haklarında görevleriyle ilgili Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılama yapılmadan ceza verilemeyeceğini, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 573. maddesinin AYİM üyelerini kapsamadığını savunarak davanın reddini istedi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktığı davada, AYİM üyelerine açılan tazminat davasını reddetti. Kararda, Yargıtay dairelerinin başkan ve üyeleri hakkında, temyiz incelemesini yaptıkları davalarla ilgili olarak açılan tazminat davalarında, cezai sorumluluğu tespit eden bir karar bulunmadığı takdirde, duruşma yapılmaksızın, işin esasına girilmeksizin davanın reddi gerektiği belirtildi.

METİN ARSLAN / ZAMAN

HABERE YORUM KAT