1. HABERLER

  2. HABER

  3. Haaretz: Tevrat'ın Gölgesinde Irkçılık Yapılıyor
Haaretz: Tevratın Gölgesinde Irkçılık Yapılıyor

Haaretz: Tevrat'ın Gölgesinde Irkçılık Yapılıyor

İsrail'de son günlerde giderek artan ırkçı politikalara ülkenin önde gelen hahamlarının da verdikleri fetvalarla destek vermesi tepki çekti.

19 Kasım 2010 Cuma 02:54A+A-

Ülkenin önde gelen liberal eğilimli gazetelerinden Haaretz'de dün 'Irkçılığa Tevrat kılıf yapılıyor' başlığıyla yayınlanan başyazıda bazı hahamların öğretilere bağlı kalmadıkları gibi bulundukları mevkileri, ayrılıkları ve ihtirasları körüklemek için kullandıkları vurgulandı. Tevrat'ta bu tür eylemleri bulmanın imkânsız olduğu belirtilen başyazıda, hahamların bu şekilde halkı yabancılara karşı kışkırttığı ifade edildi. Makamlarını tehlikeli bir şekilde kullanan kamu hizmetlerinde görevli bu tür hahamların sayısının giderek arttığı da aktarıldı.

Safed Başhahamı Şmuel Eliyahu'nun da Araplara dairelerin kiralanmaması çağrısında bulunduğu hatırlatılan başyazıda, buna gerekçe olarak ise yine Tevrat'ın gösterildiği bildirildi. Kiryat Motzkin başhahamının da terörist saldırılara misilleme olarak Araplara iş verilmemesi çağrısında bulunduğunun altı çizildi. Yüksek statülerde bulunan, iyi maaşlar alan ve vergi mükelleflerinin vergilerinden faydalanan tüm bu haham ve benzerlerinin sinagoglarda vaazlar verdikleri, gazetelerde yazılar yazdıklarına değinildi. Gazete son olarak da bakanları ve belediye başkanlarını bu tür hahamlara karşı harekete geçmeye ve onları engellemeye davet etti. Aksi takdirde ülkenin bu tür ırkçı dinî fanatiklerin elinde bir oyuncak haline geleceği uyarısına bulundu.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT