1. HABERLER

  2. HABER

  3. Güney Sudan'da BM Binasına Saldırı: 20 Ölü
Güney Sudan'da BM Binasına Saldırı: 20 Ölü

Güney Sudan'da BM Binasına Saldırı: 20 Ölü

Darbe girişiminde bulunulan Güney Sudan'da BM binasına düzenlenen saldırıda, binaya sığınan 20 sivilin hayatını kaybettiği açıklandı.

21 Aralık 2013 Cumartesi 17:04A+A-

Güney Sudan'daki etnik çatışmalardan kaçmak için Birleşmiş Milletler binasına sığınan en az 20 sivilin hayatını kaybettiği açıklandı.

BM Güney Sudan misyonu, Jonglei eyaletinin Akobo kasabasındaki BM binasına düzenlenen saldırıda en az 20 sivil ve 2 Hindistanlı barış misyonu askerinin öldüğünü belirtti. Açıklamaya göre 1 Hindistan askeri de yaralandı. BM kayıplarına dair yapılan ilk resmi açıklama bu oldu.

Saldırı düzenlendiğinde, 43 Hindistanlı barış misyonu askeri, 6 BM polis danışmanı ve 2 sivil BM çalışanı tesiste bulunuyordu. Onlarla birlikte 30 Güney Sudan vatandaşı da çatışmalardan korunmak için binaya sığınmıştı.

BM misyonu, bütün personel ile 7 Sudanlı sivil ve 10 civarında hükümet dışı organizasyon üyesini Akobo'dan Malakal'a götürmek için 4 helikopter gönderdi.

40 barış misyonu askerinin Jonglei eyaletindeki Yuai kasabasında bulunan bir üsten tahliye edilmesi için de operasyonların yapılacağı açıklandı.

BM Misyonu açıklamasında saldırının en kuvvetli ifadelerle kınandığı belirtildi.

İngiltere'nin Güney Sudan'daki vatandaşlarının tahliyesi için ikinci bir uçak göndermeyi planladığı açıklandı. Perşembe günü gönderilen askeri bir uçak, 53'ü İngiliz vatandaşı 182 kişiyi Güney Sudan'dan Uganda'ya götürmüştü.

Birleşmiş Milletler, Güney Sudan'ın yaklaşık 3 yıl önce Sudan'dan ayrılarak devlet olmasından sonra ülkede 6 bin 800 asker ve polis konuşlandırmıştı. Görevden alınan eski devlet başkan yardımcısı Riek Machar'a sadık askerler bir darbe düzenlemiş ve Pazar gününden bu yana süren çatışmalarda en az 500 kişi hayatını kaybetmişti.

 

HABERE YORUM KAT