Gül'den İsrail'e Akşama Kadar Mühlet!

Gül'den İsrail'e Akşama Kadar Mühlet!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Çelikkol'a yönelik davranışla ilgili, ''Bu akşama kadar süre verilmiştir. Ya düzeltirler ya da büyükelçimiz yarın ilk uçakla Türkiye'ye gelir.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a yapılanlardan İsrail'in sorumlu olduğunu belirterek, ''İşi düzeltmesi gereken İsrail üst yönetimidir.'' dedi.

Çankaya Köşkü'nde gazetecilere açıklama yapan Gül, elçi Çelikkol'a yapılanların kabul edilemez olduğunu belirterek, işin düzeltilmemesi halinde Türkiye'nin Tel Aviv elçisini, istişare için Ankara'ya çağıracağını bildirdi. Gül, bu konuda şunları aktardı:

''Tabi ne yaptığını bilmez bir adamın yaptığı bir iş bu. Yapılan davranış, nihayetinde İsrail'i bağlar. Sonuçta İsrail bu konuda sorumludur. Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklama gereği İsrail'den bu işi düzeltmesini istiyoruz. Bu akşama kadar süre verilmişti. Yoksa büyükelçimiz yarın sabah ilk uçakla istişare için gelir. Sonrasında değerlendirme yaparız.''

Cihan Haber Ajansı'nın geçtiği habere göre Türkiye-İsrail ilişkilerinde neden gerginlik yaşandığına ilişkin bir başka soruya ise Gül, ''Onların yaptıkları işe bakın. Bunu İsraillilere sormak lazım. Niye kendinizi bölgeden ve dünyadan dışlıyorsunuz diye sormak lazım. Kendilerine çeki düzen vermeleri gerekiyor.''

Gazetecilerin, 'elçimize neden bu muamele yapıldı' sorusuna ise Gül, alt düzeyde bir kişiyi muhatap almayacağını söyleyerek, ''İşi düzeltmesi gereken İsrail üst yönetimidir.'' dedi. Gül, yaşanan süreçte İsrail Cumhurbaşkanı Perez ile görüşmediğini de aktardı.

İsrail: Ayalon'un Açıklaması Yeterli

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ayalon'un açıklamasının yeterli olduğu, Türkiye'nin büyükelçisini geri çağırmak için bahane aradığı belirtildi. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, "Büyükelçiye saygısızlık etmek istemedim. Gelecekte daha dikkatli olacağım. Amacım elçilerin onurlarıyla oynamak değildir" demişti.

Türkiye: Yeterli Değil

TC Dışişleri Bakanlığı ise, İsrail'in 'diplomatik skandal' konusunda yaptığı açıklamayı yeterli bulmadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Telaviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a yönelik İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı 'muamele'ye sert tepki gösterilmişti. Bakanlık, Büyükelçi Çelikkol'a İsrail tarafının yaptığı muameleyi şiddetle kınamıştı. Bu olaylar sonrası İsrail'den tansiyonu düşürmek üzere yapılan açıklamalar, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yeterli görülmedi. Bakanlık kaynakları, İsrail Dışişleri'nin bu uygulamasının kabul edilebilir bir yanının bulunmadığını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir