1. HABERLER

  2. HABER

  3. Guantanamo'da Mahkumlara Saldırı
Guantanamoda Mahkumlara Saldırı

Guantanamo'da Mahkumlara Saldırı

Guantanamo Üssü'nde gardiyanlar iki aydır açlık grevi yapan mahkumlara saldırdı.

15 Nisan 2013 Pazartesi 12:17A+A-

ABD'nin 11 Eylül saldırılarından sorumlu tuttuğu zanlıları naklettiği Guantanamo Üssü'nde açlık grevine giden mahkumlara gardiyanların saldırdığı belirtildi. Batılı ajansların geçtiği haberlerde saldırının ardından açlık grevindeki 39 mahkumun tek kişilik hücrelere alındığı kaydedildi. Olayda ciddi biçimde yaralanan mahkum ya da gardiyan olmadı. Açlık grevindeki arkadaşlarına destek veren diğer 129 mahkumun da gardiyanlarla arbede yaşadığı bildirildi.

PLASTİK MERMİYLE MÜDAHALE

Hapishane yönetimi, mahkumları, gözetleme kameraları ve pencereleri gardiyanların açlık grevi yapan mahkumları gözetlemesini engellemek için kapatmakla suçladı. Guantanamolu yetkililer, açlık grevine giden mahkumların grevlerine zorla son vermeye çalışıyor. Bu arada, Guantanamo'da tutuklu bulunan Müslüman mahkumların daha önce de transfer edilmelerine karşı çıktıkları için üzerlerine plastik mermiyle ateş açıldığı belirtildi.

GERÇEK SAYI DAHA FAZLA

Küba'nın Guantanamo Üssü'nde bulunan Müslüman mahkumlardan yaklaşık 39'u iki aydır açlık grevi yapıyor. Ancak bu sayının çok daha fazla olduğu kaydediliyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın ilk görev döneminde kapatma vaadini yerine getiremediği Guantanamo'da 90'ı Yemenli olmak üzere 166 kişi tutuluyor.

ABD'nin New York kentinde üç gün önce, Guantanamo'daki tutsakların adil yargılanması ve dahası cezaevinin kapatılması talebiyle yeni bir protesto gösterisi düzenlendi.

100 mahkum gerekçesiz tutuluyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın 2008 yılında Guantanamo'yu kapatacağını vaat etmesine rağmen bu konuda herhangi bir adım atılmazken üsteki yaklaşık 100 mahkumun serbest bırakılma zamanı geldiği halde ABD Kongresi'nin tepkisi ve bu mahkumların iade edilecekleri ülkelerde oluşturacakları risk nedeniyle hala tutuldukları kaydedildi. Üste tutulan zanlıların tamamına yakını hakkında 11 yıldır bir yargı süreci başlatılmış değil. 22 Nisan'da başlaması planlanan 11 Eylül davalarının, mahkumlara ait bilgilerin ilgisayarlardan 'çalındığı' iddiasıyla ertelendi. Yaklaşık 100 mahkumun serbest bırakılma zamanı geldiği halde ABD Kongre'nin tepkisi nedeniyle hala Guantanamo üssünde tutuluyorlar.

Yeni Şafak

Etiketler :

HABERE YORUM KAT