1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Guantanamo'da 5 Esir, 1 ABD Askeri İle Takas Edildi
Guantanamo'da 5 Esir, 1 ABD Askeri İle Takas Edildi

Guantanamo'da 5 Esir, 1 ABD Askeri İle Takas Edildi

Taliban, 5 yıl önce kaçırdığı ABD'li çavuş Bergdahl'ı, Guantanamo'da tutulan 5 liderlerinin salıverilmesi karşılığında serbest bıraktı.

02 Haziran 2014 Pazartesi 06:10A+A-

ABD, Taliban'la yapılan mahkum takasını konuşuyor. Taliban ve ABD arasında yürütülen müzakereler sonucunda bir ABD askerine karşılık Guantanamo'daki beş Taliban lideri serbest bırakıldı. Afganistan'da Taliban, 30 Haziran 2009 tarihinde kaçırdığı ABD'li çavuş Bowe Bergdahl'ı, Küba'daki Guantanamo Üssü'nde tutulan beş liderinin serbest bırakılması karşılığında salıverdi. Taliban'ın elinde bulunan son ABD askeri çavuş Bergdahl'ın, Katar'ın arabuluculuğu ile Pakistan sınırındaki Host vilayetinde ABD güçlerine teslim edildiği kaydedildi. ABD'li yetkililer, 28 yaşındaki Bergdahl'ın sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

KATAR'DA YAŞAYACAKLAR

Serbest bırakılan isimler arasında Taliban döneminin İstihbarat Müdür Yardımcısı Abdulhak Vasik, 2001 yılında ABD ile savaşan ve Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif'te üst düzey Taliban komutanı olan Molla Nuruddin Nuri, Taliban döneminin İçişleri Bakanlığını yapan Hayrullah Hayirhah ile Molla Muhammed Fazl ve Muhammed Nabi Ömeri bulunuyor. Takas anlaşmasının Katar'da bir haftalık yoğun müzakerelerin sonucunda gerçekleştiği bildiriliyor. Hapisten çıkarılan Taliban üyelerinin aileleriyle birlikte Katar'da yaşayacağı ifade edilirken, örgüt ayrıca Birleşmiş Milletleri'nden 'diğer tutuklu üyelerinin de serbest bırakılmasını' istedi.

Hagel Afganistan'a gitti

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Dışişleri Bakanı John Kerry 28 yaşındaki çavuş Bowe Bergdahl'ın serbest bırakılmasıyla ilgili açıklama yaptı. Hagel, Bergdahl'ı ülkesine geri getirmek için çabalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti. Kerry ise Bergdahl'ın beş yıllık esir hayatının hem kendisine hem de ailesine bir bedel ödettirdiğini kaydetti. Takasın gerçekleşmesi sonrası Ssvunma Bakanı Hagel'in Afganistan'a sürpriz ziyarette bulunması dikkat çekti.

Aileye haberi Obama verdi

ABD'li çavuşun serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılayan Başkan Barack Obama, Bergdahl'ın ailesini arayarak sevinçli haberi paylaştı. Obama daha sonra Bob ve Jami Bergdahl çifti ile kameraların karşısına geçerek gelişmeleri basın toplantısı ile duyurdu.

Cumhuriyetçiler tedirgin

Kongre'deki bazı Cumhuriyetçiler, Taliban'la esir değişimine yönelik kaygılarını dile getirerek, bu tür anlaşmaların diğer radikal unsurların gelecekte ABD ile takasa girebilmek için Amerikan askerini rehin alma yoluna gitmesine neden olabileceği eleştirisinde bulundu. Serbest kalan 5 Taliban lideri, ABD'nin 'teröre karşı savaşı'nda şu ana kadar elinde tuttuğu en ağır suçlulardan bazıları olarak görülüyordu. Bu isimlerin serbest kalmasıyla birlikte Taliban'ın boşalan liderlik konumlarının tekrar doldurulacağı tahmin ediliyor.

Taliban'dan veda hediyesi: Afgan sarığı

5 yıllık esaretin ardından salıverilmesi hakkında bilgilendirilen Bergdahl ilk başta bu habere inanamadı. NBC'ye konuşan Taliban komutanına göre Bergdahl, 2 yıl önce Quetta Şurası'nda bir üyeye teslim edilecekti ancak görüşmeler başarısız oldu. Mahkum takası için yapılan görüşmelerin birkaç hafta sürdüğünü ifade eden komutan, Bergdahl'ın çoğunlukla Pakistan ve Afganistan arasındaki aşiret bölgelerinde tutulduğunu anlattı. Bergdahl'ı 'misafir gibi ağırladıklarını' savunan yetkili ayrıca, genç askeri uğurlarken kendisine veda hediyesi olarak Afgan sarığı verdiklerini de belirtti. 

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT