1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gölette Çığlık Çığlığa Can Verdiler!
Gölette Çığlık Çığlığa Can Verdiler!

Gölette Çığlık Çığlığa Can Verdiler!

Karasu Barajı'nda sulara gömülen 5 işçi 4 kişilik deniz bisikletine güvenlik önlemi almadan binmiş; yardım da geç geldi.

05 Nisan 2012 Perşembe 09:36A+A-

Erzurum'un Aşkale ilçesindeki Karasu Barajı'nda 5 işçinin sulara gömülmesinin ardından ihmal zinciri çıktı: İşçiler kendi imkânlarıyla buz tutan gölette çalışma başlattı. 4 kişilik deniz bisikletine güvenlik ekipmanı olmadan binen 5 işçi, araç buzda hasar görüp su alınca gölete düştü. Yardım beklenirken, işçiler çığlıklar atarak gözden kayboldu. Helikopter gölete 5 saat sonra ulaşabildi.

Önceki gün akşam saatlerinde yaşanan facia Sabah'ın haberine göre şöyle gelişti:

Erzurum merkeze 65 km. mesafede kurulan ve 1 yıl önce su tutmaya başlayan Karasu Barajı'nın ortasından, çevre köylere elektrik veren enerji nakil hatları geçiyordu. Direklerden biri devrilince TEDAŞ Aşkale Müessese Müdürlüğü harekete geçti. Görev, deneyimli ustabaşı Mustafa Arifoğulları'na verildi. Ancak suya girmek için bot ya da sandal yoktu. Aşkale Belediyesi'nde küçük havuzlarda çocukları eğlendirmek için kullanılan 4 kişilik plastik deniz bisikleti olduğu öğrenilince ödünç alındı.

Arifoğulları, yanına Feridun Öztürk, Ahmet Sait Turan, Şahin Baykal ve Rıdvan Takım'ı alarak mesai bitiminde gölete gitti. 5 kişi, bisikletle 700 metre uzaktaki elektrik direğine ulaşmak için açıldı. Ancak bir bölümü buz tutan suda ilerleyen bisiklet hasar görünce işçiler suya düştü. Buz kütlelerine tutunan işçiler 'Kurtarın bizi' diye çığlık atmaya başladı. İçlerinden biri cep telefonu ile şantiyedeki arkadaşını arayıp yardım istedi. Yakın köyden çığlıkları duyan vatandaşlar durumu jandarma ve polise bildirdi.

Baraja giden ekipler, malzemeleri olmadığı için çaresiz kaldı. Daha fazla dayanamayan işçiler, kıyıdakilerin bakışları arasında çığlık çığlığa gözlerden kayboldu. Son sözleri birbirlerine 'hakkını helal et' diye bağırmaları oldu. Erzurum'dan gelen Sivil Savunma ekipleri 19.30'da olay yerine ulaştığında çok geç kalınmıştı. Malatya'dan istenen gece görüşlü askeri helikopter ise baraja ulaştığında saatler 23.00'ü gösteriyordu. Havadan ve denizden yapılan aramalarda sonuç elde edilemedi.

'ÖZVERİDE BULUNMUŞLAR'

Erzurum TEDAŞ Müdürü Adnan Taşkesenli böyle acı bir olayın başlarına ilk kez geldiğini söyleyerek, "Arkadaşlarımız vatandaşın mağduriyeti uzamasın diye inisiyatif alıp özverili davranmış. Sorunu hemen halletmek istemişler. Araştırma yapılıp daha güvenli bir ulaşım aracı ve güvenlik ekipmanları sağlanması gerekirdi" dedi. Erzurum Vali Yardımcısı Hilmi Yamlı, Aşkale Kaymakamı Asalet Karabulut da bölgede arama çalışmalarını izledi. Olay yerine gelen aileler ihmal olduğunu, çalışmaların yavaş yürüdüğünü ve zamanında müdahale edilmediğini öne sürdü.

GAZLI MÜDAHALE

Kaybolan 5 işçiye ulaşılamaması üzerine, çalışmaları izleyen kalabalıkla polis arasında gerginlik yaşandı. Kayıp yakınlarından oluşan 150 kişi, arama kurtarma çalışmalarının yavaşlığını protesto amacıyla barajın yanından geçen Erzurum-Bayburt yolunu trafiğe kapattı. Polis ve jandarma, uzun ikna çabalarına yanıt alamayınca gruba gözyaşartıcı gazlarla müdahale etti. Arbede yaklaşık bir saat sürdü. Bu arada çalışmalarını sürdüren arama ekipleri şantiye şefi Mustafa Arifoğulları ve Rıdvan Takım'ın cesedine ulaştı.

KIYIYA KADAR YÜZÜP YARDIM İÇİN DÖNDÜ

Suda kaybolan 5 işçiden ustabaşı Mustafa Arifoğulları'nın TEDAŞ'ın kadrolu elemanı, diğerlerinin taşeron işçi olduğu öğrenildi. 55 yaşında 4 çocuk babası olan Mustafa Arifoğulları'nın, 30 yıldır TEDAŞ'ta şantiye şefi ve ustabaşı olarak görev yaptığı ve emeklilik hakkı kazanmasına rağmen amirleri tarafından geçen yıl ikna edilerek yeni elemanları eğitmesinin istendiği öğrenildi. 22 yaşındaki Ahmet Sait Turan ise hem yüksekokulda elektrik bölümü 3. sınıf öğrencisiydi hem de çalışıyordu.

Yüzmeyi bilen Turan'ın, bisiklet alabora olduktan sonra kıyıya yüzdüğü ancak arkadaşlarının çığlıkları üzerine onları kurtarmak için döndüğü ortaya çıktı. 25 yaşındaki 3 çocuk babası Rıdvan Takım'ın ise tüm zorlu işlere gönüllü olduğu belirtildi.

 

HABERE YORUM KAT