1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Gıda kanunu değişiklik teklifi neyi öngörüyor?
Gıda kanunu değişiklik teklifi neyi öngörüyor?

Gıda kanunu değişiklik teklifi neyi öngörüyor?

AK Parti Haziran ayından meclise Gıda Kanunu’nda değişiklik yapmak üzere bir yasa teklifi sunmuştu. Mevcut teklif bugün (13 Ekim) mecliste görüşülecek. Fakat sunulan bu teklif bazı tepkilere yol açmıştı.

13 Ekim 2020 Salı 16:20A+A-

Yusuf Ahmet Kaya - HAKSÖZ HABER

Teklife Gıda Hareketi, Yusuf Kaplan ve Mehmet Ali Önel gibi isimler itiraz ediyor. İtirazın temel sebebi ise yasa değişikliği teklifinin 28-29-30-31 ve 32. maddeleri.

 https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss221.pdf

Maddelere göre, gıda güvenliği ve güvenilirliği hususunda tüketicide endişe, korku ve güvensizlik yaratarak tüketicinin tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen, gerçeğe aykırı nitelikteki yayın hizmetlerine yönelik idari yaptırımlar yapılacağı söyleniyor. Bu idari yaptırım 20 bin lira ila 50 bin lira arasında olacağı belirtiliyor.

Maddeler okunduğu zaman cümlelerin ucunun açık olduğu ve tam olarak kime, hangi ölçütler çerçevesinde yaptırım uygulanacağı belirtilmemiş. Dolayısıyla buradan şu endişe meydana çıkmaktadır: Gıda güvenirliği, helal gıda gibi konularda hassasiyeti olan kişilerin/yapıların özellikle büyük markaların ve vakıfların ürünlerini ve araştırmalarını eleştirmeleri halinde maddi yaptırıma maruz kalınması.

Buradan tasarıya el kaldıracak milletvekillerine ve hükümete soruyoruz: Bu tasarı tam olarak neye faydalı olacaktır? Teklifin maddelerinin izaha muhtaç olduğu aşikar iken kamuoyuna herhangi bir bilgilendirme yapılması gerekmez miydi?

Değişiklik teklifinde geçen tartışmalı maddeler:

twt-60.jpg

twt-55.jpg

twt-56.jpg

twt-57.jpg

twt-58.jpg

HABERE YORUM KAT