1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gerçekler Açıklandığı Gibi mi?
Gerçekler Açıklandığı Gibi mi?

Gerçekler Açıklandığı Gibi mi?

Genelkurmay, Hantepe’de çatışmanın 01.45’de başladığını iddia etti. Ancak Heron’un kaydettiği görüntülerde çatışma 02.35’de başlıyor ve görüntüler 02.15’den itibaren 30 merkeze iletiliyor.

23 Ağustos 2010 Pazartesi 14:11A+A-

Genelkurmay Başkanlığı'nın Hantepe'deki baskınla ilgili bir ay sonra yaptığı Heron açıklaması dünkü gazetelerde genişçe yer aldı. Basının önemli bir bölümü ise tatmin olmadı. "Görüntüler çatışmadan 45 dakika sonrasına ait" bilgisi bazı kalemleri de ikna etmeye yetti. Peki gerçekler Genelkurmay'ın dediği gibi miydi?

Heron 20 dakika önce bölgede

Taraf, 2 Ağustos 2010'da Hantepe'yle ilgili haberi ilk kez kamuoyuna duyurduğunda şu iddiada bulunmuştu: "Saat 02:00'da saldırı ihbarı alındı. Bölgeye hemen bir Heron gönderildi. Ve kayıt almaya başladı. Saat 02:30'da PKK'lıların mevzilere adım adım yaklaştığını görüntüledi. 02:35'te ise yer değiştiren PKK'lılar, mevzilere bomba atmaya başladı."

Yani, saldırıdan 20 dakika önce bölgeye giden Heron, PKK baskınını saniye saniye Karargâh'a iletti.

Taraf'ı doğruladı

Genelkurmay ise, önceki gün yaptığı açıklamada "Saldırı saat 01:45'te altı değişik bölgede başladı. Bölgeye yakın, 40 km ötedeki Heron Hanteyepe'ye gönderildi. Saat 02:15'te bölgeye ulaştı ve görüntü aktarmaya başladı" dedi.

Bu açıklama Taraf'ın iddialarını doğruluyordu. Taraf, saldırıdan 20 dakika önce Heron'un bölgede olduğunu ve görüntülerin Karargâh'a aktarıldığını açıklamıştı. Görüntülerde, saldırı saat 02:35'te başlıyordu. 20 dakika öncesi ise saat 02:15'e tekabül ediyordu. Taraf'ın heronun görüntüleri kaydettiği saate ilişkin iddiasıyla, önceki günkü resmî açıklamadaki saat bire bir örtüştü.

1 saat 15 dakika yardım gelmedi

Genelkurmay, görüntülerin baskın başladıktan 45 dakika sonrasına ait olduğunu açıklayıp, "Saldırı öncesi yaklaşan PKK'lıların görüntülerinin aktarılmış olması söz konusu değil" dedi. Ancak Taraf'ın elindeki görüntüler bunu yalanlıyordu. Taraf, 2 ağustostaki haberinde, saat 02:15'ten başlayıp PKK'lıların Hantepe'yi terk ettiği 03:29'a kadar dakika dakika bölgede yaşananları yazdı.

Görüntülerde çatışmanın 01:45'te değil, saat 02:35'te başladığı net bir şekilde Heron'un kameralarına yansımıştı. Çatışma 02:57'de bitti. 02.57'den sonra ise PKK'lılar mevzileri gezip, sağ kalan asker olup olmadığını kontrol etti. Bu da, saat 03:16'ya kadar sürdü. Ardından da bir tepede toplanıp, dinlenmeye başladı. Saat 03:29'da da bölgeden ayrıldılar. Taraf'ın iddia ettiği gibi bir saat 15 dakikalık zaman diliminde askerlere yardım gönderilmedi.

Görüntüler silindi

Genelkurmay "sis ve toz bulutunu" gerekçe gösterip, "Çukurca'dan helikopter kaldıramadık" dedi ama başka bir bölgeden Hantepe'ye yardım en fazla 20 dakikada gelebiliyor. Kaldı ki, meteoroloji o gün havanın açık olduğunu söylüyor.

Görüntülerde, baskının başlama saati netken, Genelkurmay ihmali örtmek için çatışmanın 01.45'te başladığını iddia etti. Heron merkezlerindeki bilgisayarlarda Hantepe videoları silindiği için de çatışmanın kaçta başladığını askerî savcılığın ortaya çıkarması zor.

Önceki günkü açıklamada Heron görüntülerinin 30 ayrı birimde izlendiği yalanlansa da bu bilgi doğru. Genelkurmay Karargâhı dahil 30 ayrı birim bu görüntüleri izliyor. Karargâh'ın yapması gereken ise bu izleme birimlerinin nerelerde olduğunu kamuoyuna açıklamak.

(Mehmet Baransu / Taraf)

HABERE YORUM KAT