1. HABERLER

  2. HABER

  3. Genelkurmay’dan Cevap Bekleyen Sorular
Genelkurmay’dan Cevap Bekleyen Sorular

Genelkurmay’dan Cevap Bekleyen Sorular

Genelkurmay Başkanlığı’nın “Hantepe” açıklaması, kafaları iyice karıştırdı. İşte Genelkurmay’dan cevap bekleyen sorular:

22 Ağustos 2010 Pazar 07:23A+A-

Vakit'in Genelkurmay'a soruları:

1) 3 Haziran'da, 100 civarında PKK'lının ve silah yüklenmiş katırlarla sınırdan sızma şeklindeki HERON görüntülerine açıklamada neden yer verilmedi?

2) 19 Haziran Gediktepe baskını öncesi Emniyet'in verdiği istihbaratın neden dikkate alınmadığı açıklanacak mı?

3) Hantepe olayı öncesi yine Emniyet'in verdiği istihbarat bilgilerinde 60 civarında PKK'lı grubun baskın yapacağına dair bilginin değerlendirilmemesinin sebebi açıklanacak mı?

4) HERON görüntüleri çok netken, açıklamada yardım götürülememesinin ana sebebi hava şartlarının olumsuzluğu gösteriliyor. Bu çelişkinin izahı neden yok?

5) Hava şartlarındaki olumsuzluk, uçaklar için de geçerli midir? Değilse, uçaklar niçin bir gün sonra öğle saatlerinde kullanılmıştır?

6) '1 gün sonra uçakların 2 sorti yaparak susturduğu dockalar' ifadesinden, çatışmanın ertesi günü öğle saatlerine kadar devam ettiği sonucunu mu çıkarmalıyız? Neden uçakların olayın görüntülerinin alınmaya başlandığı 02.16'dan itibaren gönderilmediği ve hedeflerin susturulmadığı izah edilmemiştir?

7) Ağır silahları getirerek pusu, taciz ve sızma organize olarak gerçekleştirilen bir saldırının istihbaratının alınamaması normal midir?..

8) Açıklamada 01.45'de başladığı belirtilen saldırının başlamasından 04.30'a kadar birlik kendi haline bırakılmış 3 saat 15 dakika sonra ve olay bittikten sonra ulaşılmıştır... Bu normal midir? (Baskın görüntülerinde 7 PKKlının saat 03.00'te olay bittikten sonra elini kolunu sallaya sallaya saat 03.30'a kadar olaya yakın bölgede dinlendiği ve toparlandığı, daha sonra dağıldığı görülüyor.)

9) HERON görüntülerinin ilgili birimlerden neden silindiği, başlatılan soruşturmanın neden sızdıranların tespitine yönelik yapıldığı ev ve işyerlerine neden baskın yapıldığı açıklanmıyor?

10) HERON (görüntülerden anlaşılıyor) saldırı henüz başlamak üzere iken görüntü vermiştir. Mevzilere geliş anları görüntünün alındıktan yaklaşık 30 dakika sonradır. Uçakların emir alıp gelip hedefleri imha etmeleri 20 dakika içinde mümkün iken neden değerlendirilmemişlerdir?

11) Baskının yapıldığı üst bölgesi ile karakol arasında 500 metre mesafe olmasına rağmen herhangi bir yardım gelmemesi değerlendirilmemiş, oysa Hantepe Karakolu'nda 380 tane asker olduğu biliniyor. Neden?..

12) Görüntülerin orijinalinin 02.16'da başlayıp sonra devam eden bölümünü kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?..

13) Açıklamanın bu kadar gecikmesi ile ilgili değerlendirmeler tatmin edici değildir. Bu açıklamalar neden daha önce yapılmadı?

14) İddia edildiği gibi 02.15'te kayda alınan görüntülerin 02.31'de basına yansıdığı ifade ediliyorsa, aradaki 16 dakikalık görüntüler yayınlanarak bu iddianın doğrulanmasını düşünüyor musunuz?

15) 04.30'dan sonra günün ağarmasıyla kaçtığı ifade edilen PKKlıların, 6.5 km. mesafedeki Irak'a arazi şartlarında 3 saatte gidebilecekleri değerlendirildiğinde; 07.30'a kadarki sürede isabetli atışlar ve uçaklarla saldırı neden yapılmamıştır?..

16) Askerlerin, silahların tutukluk yaptığı ve ses alarm sisteminin çalışmadığı, aydınlatma mayınları olmadığı iddialarına neden cevap yok?

VAKİT 

HABERE YORUM KAT