1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Genelkurmay: “Rasulayn, PYD’nin Kontrolünde!”
Genelkurmay: “Rasulayn, PYD’nin Kontrolünde!”

Genelkurmay: “Rasulayn, PYD’nin Kontrolünde!”

Cephetun Nusra ile iki gün süren çatışmaların ardından Rasulayn'ın PYD’nin eline geçtiği bildirildi.

18 Temmuz 2013 Perşembe 15:34A+A-

Cephetun Nusra savaşçılarının çekilmesinin ardından Rasulayn, tamamen PYD güçlerinin eline geçti.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşısına düşen Suriye'nin Rasulayn kasabasında PYD ile El Nusra'ya bağlı silahlı güçlerin arasında devam eden silahlı çatışmalar nedeniyle sınırdaki görevli askeri birliklere kırmızı alarm verildi.

Genelkurmay bir açıklama yaparak Rasulayn'ın PYD'nin eline geçtiğini belirtti. Sınırdan olası toplu geçişlere karşı dikkatli olunması istenerek, silahlı gruplara karşı duyarlı olunması istendi.

Öte yandan Nusra Cephesinin yeniden bölgeye girmek için hazırlık yaptığı haberleri geliyor.

Genelkurmay, dünkü çatışmaların ardından Rasulayn’ın PYD’nin kontrolüne geçtiğini duyururken, Suriye sınır kapısında asılı ÖSO bayrağı, örgüt mensupları tarafından indirildi. Ceylanpınar’da PKK yandaşı 50 kişilik bir grup da sınır hattına yaklaşarak PYD için sevgi gösterisinde bulundu. Abdullah Öcalan ve örgüt lehine slogan atan grubun gösterilerini artırması ve PYD’nin sınıra yaklaşması üzerine TSK, sınırın öte yakasına angajman kuralları çerçevesinde ateş açtı. Bunun üzerine silahlı PYD grubu geri çekildi. Bölgedeki örgüt yandaşlarına da Çevik Kuvvet, müdahale etti. Grubun taşkınlık çıkarması üzerine bölge esnafı kepenk kapattı. Grup ara sokaklara dağıldı.

Ceylanpınar’da tedirginliğe yol açan çatışmalar esnasında ilçe merkezindeki birçok ev ile Ceylanpınar Emniyet Müdürlüğü’ne 5-10 adet hafif silah mermisi isabet etti. Genelkurmay Başkanlığı, Ceylanpınar Kapı Hudut Karakolu’nun dış emniyet duvarına da 2 adet roketatar mermisi düştüğünü açıkladı. Olayda herhangi bir zayiatın olmadığını bildiren Genelkurmay, sınırdaki ihlaller üzerine Cenkeser Hudut Karakolu karşısındaki PYD mevzilerine piyade tüfeği, makineli tüfek ve havanla karşı ateş açıldığını kaydetti.

İki gündür devam eden çatışmalarda yaralanan muhaliflerden 4 kişi ise sınırdan geçirilerek Ceylanpınar Devlet Hastanesine getirildi. Ancak Ceylanpınarlı bir grup, Suriyeli muhaliflerin tedavi edilmemesi için hastaneyi bastı.

Vatandaşa mecbur olmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda anonslar yapılırken, polis sınırda bekleyen sivillerin bölgeye yaklaşmaması için devriye gezdi. Sınır ötesinden gelen mermiler, parkta oturan Mahsun Ertuğrul’un (17) ölümüne, dört vatandaşın yaralanmasına sebep olmuştu.

‘PYD, Esed rejiminin kirli maşası’

PYD’nin görünüşte Esed rejiminin karşısında gibi görünmesine rağmen işbirliği yaptığını anlatan muhalifler, PYD’nin 1 milyondan fazla nüfusa sahip Kamışlı kentinde Esed’in elinde son kalan havaalanına ortak operasyon çağrılarını defalarca reddettiğini belirtiyor. PYD yönetimi Suriye’nin kuzeyindeki Kürt nüfusun yoğun olduğu kentlerde kontrolü elinde tutuyor. Muhalif Kürt siyasetçiler de sık sık PYD militanlarının saldırılarına hedef oluyor. PYD’nin etkinliği artırmaya çalıştığı Amude kentinde PYD militanları sık sık silahlı gücü olmayan muhalif Kürt siyasileri hedef alıyor, kaçırma olayları yaşanıyor. PYD’nin son saldırıların ardından Türkiye sınırındaki gümrük kapılarını ele geçirmek istediği aktarılıyor. Zaman zaman yardım konvoyları ve araç geçişleri için açılan Türkiye sınırındaki gümrük kapıları Suriyeli muhalif grupların kontrolünde bulunuyor.

Suriye’deki Kürt siyasetçilerden Abdulbari Osman, PYD’nin rejimin kirli bir maşası olduğunu belirterek dayatmaları kabul etmeyeceklerini belirtti. Osman, Kürt partilerin Esed’in devrilmesini beklediğini, buna karşın PYD’nin karanlık güçlerle hareket ederek Kürtler üzerinde baskı kurmaya devam ettiğini belirtiyor. PYD’nin bünyesinde kurulan Suriye Kürt Meclisi’nin eşbaşkanı Sinem Mihemmed ise Kürt televizyonu Rudaw’a verdiği demeçte özerk yönetime diğer Kürt parti ve grupları dâhil etmeyeceklerini belirtti.

 

HABERE YORUM KAT