1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Genç Birikim Dergisinin Ekim Sayısı Çıktı
Genç Birikim Dergisinin Ekim Sayısı Çıktı

Genç Birikim Dergisinin Ekim Sayısı Çıktı

Genç Birikim dergisinin bu sayısında, gündemden düşmeyen Ergenekon soruşturması ve Kürt sorununu değerlendiren yazılar ön planda.

13 Ekim 2010 Çarşamba 13:21A+A-

Genç Birikim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Araştırmacı-Yazar Ali Kaçar "Türkiye Geçmişiyle Yüzleşiyor mu" başlıklı yazısında Türkiye'nin kuruluşundan bu yana karanlık olaylara sahne olduğu ve ülkede işlenen faili meçhul cinayetlerin asıl menşeinin dışarıdan olduğu ifade edilmiş. Yazıda "Tek Parti diktatörlük döneminin bittiği ve çok partili dönemin yaşandığı dönemde ABD'nin rolü bilinmeden ve ABD ile gerçek anlamda yüzleşilmeden, Türkiye'nin kendi geçmişiyle yüzleşiyor iddiaları kuru ve içi boş bir iddia olmaktan öte hiçbir anlam taşımaz." denilmek suretiyle bir gerçeğin altı çizilmiş. Yine yazıda normalleşmenin nasıl olacağına dair de fikirler ileri sürülmüş. Yazara göre normalleşme ancak bu ülkenin kendi geçmişi ile yüzleşmesine bağlıdır. Yazı bu yargıyı dile getiren şu cümlelerle sona erdirilmiş. "Türkiye'nin normalleşmesi, kendi geçmişiyle yüzleşmesine bağlıdır. Bu da, içeride tek parti döneminin batıcı ve İslam düşmanı totaliter, militarist, jakoben anlayışı ile dışarıda ise başta emperyal ABD ve Siyonist İsrail olmak üzere, diğer işgalci ve emperyal ülkelerle hesaplaşılmasına bağlıdır. Bu hesaplaşma gerçekleşmeden, Türkiye'nin kendi geçmişiyle yüzleşmesi mümkün değildir." Ali Kaçar'ın dergide "Namazın Bireysel ve Toplumsal Hayattaki Fonksiyonu" başlıklı bir yazısı daha yer alıyor.

Derginin yazarlarından Süleyman Arslantaş bu ayki yazısında Kürt Sorununu analiz etmiş. Üzerinde yaşadığımız topraklarda tarihin hiçbir döneminde olmayan bir kavgaya şahid olduğumuzu, tarafların ortak bir zeminde ortak bir çözüm aramak yerine "ben" merkezli dayatmaları öne sürmekle de adeta konuyu çözümsüzlüğe ittikleri ifade edilen yazıda sorunun ancak İslami bir bakış açısı ile çözülebileceği belirtilmiş. Ve yazı, sorunu ortaya koyan şu sorularla sonlandırılış:

-          Kürt sorunu nedir, tarafları kimlerdir?

-          Kürt sorununun tarafları, taraf gibi gözükenleri nasıl ayırt edilir?

-          Uluslararası güç odaklarının Kürt sorunu yaklaşımı nasıldır?

-          Sorundan sadece dış güçler itibariyle ABD ve İsrail mi sorumlu, Almanya, Fransa, İngiltere ve Rusya'nın dahli nedir?

-          Kürt sorununun kangrenleşmesinin Filistin sorununu unutturmak gibi bir boyutu da var mıdır?

-          Bu sorun İslam coğrafyasında sadece Türkiye, İran, Irak ve Suriye'yi mi ilgilendiriyor, özellikle Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Körfez Emirlikleri niçin vurdumduymaz bir yaklaşım sergiliyor?

-          Ak Parti iktidarı, aydınlar özellikle Kürt aydın ve iş adamları, politikacılar, muhalefet biraz daha risk alamazlar mı?

-          Kürt sorunu sadece iktidara ve orduya havale edilecek kadar bir öneme mi haiz?

-          Şayet sorunu bugüne kadar olduğu gibi iki ileri bir geri anlayışı ile yaklaşmaya devam edilirse, yarın, zayıf iktidarlar ve güçsüz ekonomiler döneminde kardeş kavgası ve bölünme nasıl bertaraf edilebilinir? V.s.

Erdal Bayraktar da yazısında Kürt sorununa değinmiş. Kemalistlerin bu ülkede yaşayan Müslümanlara Türk-Kürt demeden ne yapmışlarsa PKK-DTP-KCK'nın da aynısını Müslüman Kürt halkına yaptığı, nasıl Ulusalcıların Cumhuriyetin kuruluş ve tek parti yıllarında yapılan zulümleri, kuruluş yıllarında mecburen yapılan şeyler bahanesiyle izah ediyorlarsa, Kürt siyasi hareketi de siyasi strateji bahanesinin arkasına sığınarak zulümlerini izah ettikleri yazıda ifade edilmiş. 

Celal Sancar ise bu ayki yazısında AKP'nin referandumdaki rolünü değerlendirmiş. ABD'nin Irak'ta Sünni'lerle Şii'leri karşı karşıya getirmesine aynen benzemese de Türkiye'de de AKP'nin bu süreçte gerek Müslümanlar arasındaki ilişkileri, gerekse Müslümanların sisteme yönelik muhalefetini daha da zayıflatmayı başardığı ifade edilen yazıda Müslümanların sistemle nasıl entegre edilerek "en az zararlı İslam'ın" nasıl toplumda kabul ettirildiği anlatılmış.

Yine Kürt sorunu ile ilgili yazı dizisi olan Bünyamin Ateş'in "Açılım Başarısızlığa Mahkûm(du)!" başlıklı yazısı bu bölümde sona ermiş.

Şahin Özdaş, geçen ayki sayıda işlediği şirk konusuna bu ay da devam ediyor.

Tevfik Uğur'un "İslamsılık ve Ilımlı İslam" başlıklı yazısında Müslümanların nasıl gerçek İslam'dan uzaklaştırıldığı irdeleniyor.  

Hayriye Bican'ın "Küresel Özgürlük Projesi", Mahmut Celal Özmen'in "İsrailoğulları ve Ahlâk", Fazlı Bilir'in "Ortadoğu Kavramı" yazıları ve Türkiye-İsrail Arasındaki "İşlek Ticaret"i anlatan tercüme yazı dergide yer alan diğer yazılardan….

Tel: (0312) 229 67 18 - 19

HABERE YORUM KAT