1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. Gemiler Yola Çıkmaya Hazırlanıyor
Gemiler Yola Çıkmaya Hazırlanıyor

Gemiler Yola Çıkmaya Hazırlanıyor

Uluslararası açık sularda 3 gün süren bekleyiş sona eriyor. Filistin’e ilaç, tıbbi malzeme vb. insani yardım malzemesi taşıyan gemilerin bu akşam yola çıkması bekleniyor.

30 Mayıs 2010 Pazar 14:05A+A-

Gemiler yarın Gazze sularında olacak. İsrail, gemilere operasyon yapabilir. Olası bir operasyonun uluslararası krize yola açabileceği ifade ediliyor.

Uluslararası sularda bekleyen "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" gemileri bugün Filistin'e doğru harekete geçecek. Beklenen Avrupalı parlamenterler bugün gemilere bindi. Avrupa'dan 5 parlamenter geldi. Parlamenterlerin üçü "Challanger 1" gemisine, diğer ikisi "Mavi Marmara" gemisine bindi. Diğer 10 parlamenter Kıbrıs Cumhuriyeti'nin engellemesi sebebiyle gemilere ulaşamadı. Gemilerde toplam 30 parlamenter bulunuyor. Gemilerde Türkiye'den milletvekili yok. Ancak İsrail'in gemilere olası bir operasyonunu engellemek için Türkiye'nin yoğun diplomatik gelişmelerde bulunduğu belirtiliyor.

Hareketi organize eden IHH Başkanı Bülent Yıldırım, bir aksilik olmazsa bugün yola çıkacaklarını açıkladı. Yıldırım, "Yarın Gazze sularında olacağız. Muhtemelen bizi İsrail donanması karşılayacak. Her şeye hazırlıklıyız. Umarım İsrail, hatasından döner ve bizi engellemez. İsrail'in bize yapacağı bir operasyon gemide kargaşaya yol açabilir. İnsanlar zarar görebilir. Çocuklar var, kadınlar var, yaşlılar var gemide. İsrail sivil insanlara saldırırsa bunun hesabını dünya kamuoyuna veremez. 50 ülkeden insanlar var gemimizde. İsrail'in bu insanlara saldırması ülkelerine saldırmakla aynı anlama gelir" şeklinde konuştu. Yıldırım, gemiye İsrail askerlerini almayacaklarını, pasif direnişte bulunacaklarını belirtti. Yıldırım, gemiye olası bir müdahaleyi engellemek için Arap ülkelerine, Avrupa ülkelerine, Türkiye'ye ve BM'ye çağrıda bulundu.

 

İbrahim Sediyani

Haksöz Haber / Akdeniz Açıkları (KIBRIS)

HABERE YORUM KAT