1. HABERLER

  2. HABER

  3. Geert Wilders Ayrımcılıktan Yargılanacak
Geert Wilders Ayrımcılıktan Yargılanacak

Geert Wilders Ayrımcılıktan Yargılanacak

Hollanda'da Müslüman karşıtı tutumuyla tanınan aşırı sağcı Özgürlükler Partisi lideri Geert Wilders'in bu ülkede yaşayan Faslılar için kullandığı ifadeler nedeniyle yargılanacağı bildirildi.

18 Aralık 2014 Perşembe 14:03A+A-

Hollanda'da Müslüman karşıtı tutumuyla tanınan aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders'in, bu ülkede yaşayan Faslılar için kullandığı ifadeler nedeniyle yargılanacağı bildirildi.

Lahey Savcılığı, aleyhinde çok sayıda şikayet başvurusu bulunan Wilders’in, bir gruba karşı ırk temelinde ayrımcılık yapma, hakarette bulunma ve nefreti körükleme suçlamasıyla yargılanmasına karar verildiğini açıkladı. Açıklamada, davanın ne zaman başlayacağının henüz belirlenmediğine yer verildi.

Daha önce hakkındaki soruşturma kararı kapsamında 8 Aralık’ta şüpheli sıfatıyla polise verdiği ifadesinde sözlerini geri almayacağını belirten Wilders, savcılığın yargılama kararını anlaşılmaz bulduğunu söyledi. Milyonlarca insanın düşündüklerini dile getirdiğini kaydeden Wilders, kamuoyu anketlerine göre birinci olan partisinin yükselişinin elitlerin hoşuna gitmediğini ileri sürdü.

Yargı süreci mart ayında başlamıştı

PVV liderine karşı yargı süreci, 19 Mart 2014 tarihinde düzenlenen yerel seçimler sırasında yaptığı açıklamalardan sonra başlamıştı.

Wilders, seçim sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda parti üyelerine, “Bu şehirde ve Hollanda’da çok mu, az mı Faslı istiyorsunuz?” sorusunu sormuş, ardından aldığı “Az, az” cevabı üzerine, “Gereğini yaparız” açıklamasında bulunmuştu.

Toplumda büyük tepkiye yol açan bu sözlerden sonra aralarında Faslı sivil toplum örgütleri ve Hollandalı bazı belediyelerle kurumların da olduğu geniş bir kesim, Wilders aleyhine savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusu yapanların sayısının 6 bin 400 civarında olduğu belirtiliyor.

Lahey Savcılığı bunun üzerine ekim ayında, Wilders’in şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınmasına karar vermişti. Aşırı sağcı politikacı, 8 Aralık’ta verdiği ifadesinde sözlerinin arkasında durduğunu açıklamıştı.

Daha önce de benzer eylemlere imza atan Wilders’in özellikle 2008 yılında çektiği İslam’a hakaret içeren “Fitne” adlı filmi, ülke içinde ve dışında büyük tepki toplamıştı. Bu kapsamda 2011 yılında, toplumda Müslümanlara karşı kin ve nefrete yol açtığı gerekçesiyle Amsterdam Mahkemesi’nde yargılanan Wilders, suçsuz bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT