1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Gazze'ye gönderilen yardımlar İsrail'in engellemesi nedeniyle çürüyor
Gazze'ye gönderilen yardımlar İsrail'in engellemesi nedeniyle çürüyor

Gazze'ye gönderilen yardımlar İsrail'in engellemesi nedeniyle çürüyor

Mısır Kızılayı'nın bölgedeki yöneticisi Halid Zayid, Mısır'ın kuzey Sina bölgesinde bekleyen yardım miktarının artık çok büyük olduğunu ve bazılarının iki aydan fazla bir süredir bekletildiğini söyledi.

25 Mayıs 2024 Cumartesi 09:20A+A-

Refah sınır kapısı üçüncü haftasında da yardım sevkiyatına kapalı kalmaya devam ederken Mısır'dan Gazze Şeridi'ne girmeyi bekleyen gıda malzemelerinin bir kısmı çürümeye başladı ve Filistin bölgesi içindeki insanlar giderek kötüleşen bir açlıkla karşı karşıya.

Refah, İsrail'in 6 Mayıs'ta sınırın Gazze tarafına yönelik askeri saldırılarını arttırması ve sınır kapısının kontrolünü Filistin tarafından almasından önce insani yardımların ve bazı ticari malzemelerin ana giriş noktasıydı.

Mısırlı yetkililer ve kaynaklar insani yardım operasyonlarının askeri faaliyetler nedeniyle risk altında olduğunu ve İsrail'in tekrar faaliyete geçmeden önce sınır kapısını Filistinlilere geri vermesi gerektiğini söylüyor.

Bu arada sınır kapısının Mısır tarafı ile Refah'ın yaklaşık 45 kilometre uzağında yer alan ve yurtdışından gelen yardımların varış noktası olan El Ariş kasabası arasındaki yolda biriken yardımlar da giderek artıyor.

Mahmud Hüseyin adlı bir kamyon şoförü, mallarının bir aydır aracında yüklü olduğunu ve güneşin altında yavaş yavaş bozulmaya başladığını söyledi.

Gıda maddelerinin bir kısmı atılıyor, bir kısmı da ucuza satılıyor.

Dinlenmek için kamyonunu altında gölgelenen Mahmud Hüseyin, "Elmalar, muzlar, tavuk ve peynir, pek çok şey çürüdü, bazı mallar iade edildi ve fiyatının dörtte birine satılıyor.” dedi ve ekledi:

"Üzülerek söylüyorum ki taşıdığımız soğanlar, çürümeye başladığı için en iyi ihtimalle hayvanlar tarafından yenecek."

Refah üzerinden Gazze'ye yardım sevkiyatı Ekim ayı sonunda, İsrail'in bölgeye savaş başlatmasından iki hafta sonra oldukça kısıtlı bir şekilde başlatılabildi.

Yardım yetkilileri, yardım akışının İsrail denetimleri ve Gazze içindeki askeri faaliyetler nedeniyle sık sık yavaşladığını ve bölgede yaşayan 2,3 milyon kişiye ulaşan miktarın ihtiyacın çok çok altında kaldığını söylüyor.

Küresel bir açlık izleme kuruluşu Gazze'nin bazı bölgelerinde kıtlık yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Çürüyen yardım malzemeleri

BM verilerine göre 5 Mayıs'tan bu yana Refah'tan hiç kamyon geçmedi, İsrail'in Kerem Ebu Salim (Kerem Şalom) sınır kapısından ise çok az kamyon geçti.

Mısır Kızılayı'nın bölgedeki yöneticisi Halid Zayid, Mısır'ın kuzey Sina bölgesinde bekleyen yardım miktarının artık çok büyük olduğunu ve bazılarının iki aydan fazla bir süredir bekletildiğini söyledi.

Zayid, "Bazı yardım paketlerinin belli bir sıcaklıkta olması gerekiyor. Bu konuda gıda ve tıbbi malzemelerin depolanması konusunda yüksek eğitim almış uzmanlarla koordinasyon halindeyiz” dedi ve ekledi:

"Sınırın mümkün olan en kısa sürede yeniden açılacağını umuyoruz."

 

HABERE YORUM KAT