1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Gazze'de Ortak Hükümet Çalışması
Gazze'de Ortak Hükümet Çalışması

Gazze'de Ortak Hükümet Çalışması

Nisan ayında anlaşan Filistinli taraflar, yönetimde yedi yıllık Hamas-Fetih ayrılığını giderecek ortak hükümeti kurmak için Gazze'de görüşmeye başladı.

14 Mayıs 2014 Çarşamba 13:03A+A-

Ramallah'taki Mahmud Abbas'ın liderliğindeki Fetih hareketinin temsilcileri Salı günü Gazze'de Hamaslı yetkililerle biraraya geldi. Taraflar 23 Nisan'da vardıkları anlaşma gereği beş hafta içinde kurmaları beklenen ortak hükümet için ilk çalışmalara başladı. 

Fetih ve Hamas heyetleri görüşmede ortak hükümet için tarafsız adaylar önermeyi planladıklarını açıkladı. Ortak hükümetin kurulduktan sonra altı ay içinde ülkeyi cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere hazırlaması bekleniyor.  

Görüşmede Fetih heyetine Azzam Ahmed, Hamas heyetine de Musa Ebu Marzuk başkanlık etti. 

Daha önce Batı Şeria'daki Fetih yönetimi ile Gazze'deki Hamas yönetimini biraraya getirme yönündeki çabalar başarısız olmuştu.

Ramallah yönetimi ortak hükümet listesinin Abbas ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Londra'da görüşeceği Perşembe gününe kadar hazır olmasını istediklerini açıkladı. Abbas ve Kerry, İsrail ile dondurulan barış görüşmelerini konuşacak. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Filistinli tarafların anlaştıklarını açıklamaları üzerine Abbas'a anlaşmayı bozma çağrısı yapmış, İsrail'in Hamas'ın desteklediği bir hükümetle barış görüşmelerine oturmayacağını söylemişti. İsrail anlaşmadan sonra müzakereleri askıya aldığını da açıklamıştı. 

Hamas-Fetih anlaşması, çökmek üzere olan İsrail - Filistin barış görüşmelerinde son halkaydı. Mart ayında İsrail'in anlaşma gereği serbest bırakması gereken Filistinli mahkumları serbest bırakmayacağını açıklaması üzerine Filistin yönetimi misilleme olarak 15 Birleşmiş Milletler Kuruluşu ve anlaşmasına taraf olma başvurusu yapmıştı. 

ABD yardımları kesilebilir

Hamas ve Fetih'in ortak bir hükümet kurması halinde ABD yardımlarının kesilip kesilmeyeceği belirsiz. ABD yasalarına göre, ABD'nin teörö örgütü olarak kabul ettiği Hamas'ın içinde bulunduğu bir yönetime yardım gönderilemez. 

Hamas 2006 yılındaki seçimlerde oyların çoğunu almış, 2007 yılında Gazze'de yönetimi tamamen devralmıştı. Filistin'de yönetim yedi yıldır iki başlı olarak sürüyor. İsrail Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana abluka altında tutuyor ve bölgeye ağır ambargo uyguluyor. 

Al Jazeera ve Reuters

HABERE YORUM KAT