1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gazze Katili İsrail Genelkurmay Başkanı Oldu
Gazze Katili İsrail Genelkurmay Başkanı Oldu

Gazze Katili İsrail Genelkurmay Başkanı Oldu

İsrail'de büyük tartışmalar sonrasında Savunma Bakanı Barak, genelkurmay başkanı Aşkenazi'nin ardından gelecek ismi belirledi. Yüzlerce Filistinlinin öldürüldüğü Gazze operasyonunun arkasındaki isim olan yeni genelkurmay başkanı Yoav Galant hakkında Mavi

23 Ağustos 2010 Pazartesi 06:15A+A-

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, genelkurmay başkanlığı görevine Yoav Galant'ı atayarak, aylardır devam eden tartışmalara noktayı koydu. Güney Saha Komutanı Tümgeneral Galant (51) şubat ayında görev süresi dolacak olan Gabi Aşkenazi'nin yerini alacak. İsrail'in 20. genelkurmay başkanı olacak Galant'a başta Başbakan Binyamin Netanyahu olmak üzere kabine üyelerinin büyük bir çoğunluğunun da sıcak baktığı belirtiliyor. Barak ve Aşkenazi arasındaki anlaşmazlık, gündemde yokken Barak'ın Aşkenazi'nin görev süresini uzatmayacağını açıklamasıyla gün yüzüne çıkmıştı. İsrail komandolarının 31 Mayıs'ta yardım filosuna düzenlediği saldırıyı soruşturmak için kurulan  Komisyonu'na verdiği ifade sırasında da Barak, orduyu suçlayarak Aşkenazi'ye olan tepkisini açıkça ortaya koymuştu.

Tartışmalar Galant'ın, Aşkenazi'nin yerine geçmek amacıyla rakiplerini karalamak için bir halkla ilişkiler şirketiyle anlaştığı iddiasıyla daha da alevlenmişti. İddiaya göre Galant, şirketten rakibi olarak görülen Genelkurmay İkinci Başkanı General Benny Gatz'ı kötüleyen bir kampanya başlatmasını veya Gantz'ın İç Güvenlik Kurumu Şin Bet'in başına atanmasını sağlamak üzere gayret etmesini istemişti. Ancak Başbakan Netanyahu'nun iddiaları soruşturma emri vermesi üzerine polis perşembe günü, konunun merkezinde bulunan "sızdırılmış" bir belgenin sahte olduğunu duyurmuş ve Galant'ı temize çıkarmıştı. İsrail basını kabinenin 29 Ağustos'ta yapacağı toplantı sırasında Galant'ın atamasını resmen duyuracağını öne sürüyor. Galant özellikle 2008 yılı sonunda başlayan ve 22 gün süren Gazze'ye yönelik Dökme Kurşun Operasyonu'nda aldığı planlama rolüyle isminden söz ettirmişti. Operasyon sırasında 1.400'den fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 5 binden fazla kişi de yaralanmıştı. (Zaman)

HABERE YORUM KAT