1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. “Gazze 2020’de Yaşanabilir Olmaktan Çıkacak”
“Gazze 2020’de Yaşanabilir Olmaktan Çıkacak”

“Gazze 2020’de Yaşanabilir Olmaktan Çıkacak”

Birleşmiş Milletler (BM) raporu, mevcut durumun sürmesi hâlinde 2020’den sonra kuşatma altındaki Gazze’nin yaşanabilir bir yer olmaktan çıkacağını gösterdi.

12 Temmuz 2017 Çarşamba 12:32A+A-

Birleşmiş Milletler’in (BM) Filistin ekibi tarafından Gazze’nin Hamas kontrolüne girişi ve ardından işgalci İsrail’in abluka uygulamaya başlamasının 10. yılı dolayısıyla hazırlanan “Gazze: 10 Yıl Sonra” raporu, Gazze Şeridi’ndeki sosyoekonomik durum ve gelecek tahminlerini ortaya koydu.

AA’da yer alan habere göre, raporda, Gazze’deki sosyoekonomik durumun önceki tahminlerden çok daha hızlı bir şekilde kötüye gittiği vurgulanarak, bu uygulamaların devam etmesi hâlinde 2020 yılında Gazze’nin yaşanabilir bir yer olmaktan çıkacağı kaydedildi.

“Gazze Hızlı Bir Şekilde Geriye Gidiyor”

Gazze’deki gıda, barınma, sağlık, kamu hizmetleri sorunlarına işaret edilen raporda, eğer önlem alınmazsa Gazze’nin tek temiz su kaynağının 2020’de geri dönülmez şekilde tükeneceği belirtildi.

Raporda görüşlerine yer verilen BM İnsani Yardım ve Kalkınma Koordinatörü Robert Piper, “Gazze, daha önceki tahminlerimizden bile daha hızlı bir şekilde geriye gidiyor.” ifadelerini kullandı.

İşgalci İsrail ve Uluslararası Topluma Çağrı

Raporda, şu uyarı ve değerlendirmelere de yer verildi:

“İsrail, Filistin yönetimi, Hamas ve uluslararası toplum, Gazze’de sürdürülebilir kalkınma yatırımları için gerekli adımları atmalılar. İnsanların ve malların serbest geçişi, insan hak ve özgürlükleri ile uluslararası hukuka uyulması sağlanmalı. Aksi durumda Gazze daha da izole ve umutsuz hâle gelecek. Bu durum gerginlik ve çatışmaların artmasına, Filistin uzlaşısı ile İsrail-Filistin barışı umutlarının azalmasına neden olacak.”

HABERE YORUM KAT