1. HABERLER

  2. HABER

  3. Füze Kalkanına Sebep Malî Fayda mı?
Füze Kalkanına Sebep Malî Fayda mı?

Füze Kalkanına Sebep Malî Fayda mı?

Vecdi Gönül, füze kalkanı projesiyle ilgili müzakerenin Lizbon Zirvesi'nde neticeye ulaşacağını söyledi. Gönül’e göre Türkiye, işin maliyet kısmına bakıyor.

15 Ekim 2010 Cuma 12:42A+A-

Füze kalkanı gündemi ile ilgili bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, projenin neticesinin Lizbon Zirvesi'nde netleşeceğini söyledi.

Türkiye'nin önem verdiği hususlardan birinin, projenin Türkiye'nin füze sistemini nasıl etkileyeceği olduğunu ifade eden Gönül, mümkünse maliyet bakımından nasıl fayda sağlayacağı hususunun da öneminin altını çizdi.

NATO'nun füze kalkanı komşularla sorunsuz bir politika çizgisi yürütme çabası içindeki Türkiye'nin dış politikasıyla çelişiyor.

HAKSÖZ-HABER

KALKAN İÇİN TÜRKİYE'NİN ŞARTLARI

Yapılan analizlere göre, Türkiye, bu sistemin ABD projesi olarak topraklarına gelmesine izin vermeyecek. Sistem, ancak bir NATO projesi olarak ve ittifaka üye tüm devletlerin ortak kararı çerçevesinde değerlendirilebilir.

Söz konusu sistemin Türkiye'ye yerleştirilmesinin beklenmedik riskler doğurabileceği, bu nedenle, riskin ittifak tarafından ortaklaşa üstlenilmesi ve mutlaka çok sağlam teknik savunma güvencesi verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Türkiye, sistemin, NATO'nun "genel güvenlik anlayışı"nın bir ürünü olduğu, Türkiye'nin hiçbir komşusunu hedef almadığı net olarak anlatılmasını, istiyor. Rusya ve İran'ı hedef alan bir yapılanmanın zemini olmayı kabul etmiyor.

Sistemin, "dünya barışı ve istikrarına dönük olduğunun" ispatlanması Türkiye'nin bir başka şartı...
Kalkan'ın Türkiye'nin tamamını balistik füze saldırılarından koruyamayacak olması da Türkiye tarafından "sisteme ev sahipliği yapmamız anlamsız" tepkisine neden oluyor.

HABERE YORUM KAT