1. HABERLER

  2. HABER

  3. Fransa'ya Esed'i Cezalandırma Çağrısı
Fransa'ya Esed'i Cezalandırma Çağrısı

Fransa'ya Esed'i Cezalandırma Çağrısı

Uluslararası Af Örgütü, Fransa'ya aralarında Beşşar Esed'in de bulunduğu “savaş suçluları”nı cezalandırma çağrısı yaptı.

22 Ekim 2015 Perşembe 20:01A+A-

Örgütün internet sitesinde “Fransa'da suçluların cezasız kalmasına son” adıyla yürütülen kampanya, kendi ülkelerinde “savaş suçu” işleyip Fransa'ya gelme ihtimali bulunanların cezalandırılmasını amaçlıyor.

Kampanyaya ilişkin internet sitesinde yayınlanan bir videoda, suçluların Fransa'yı tercih etmesi mizah konusu yapılıyor. Videoda hayalî bir tur şirketi reklamında Fransa, “savaş suçluları”nın tatil için gidebileceği bir yer olarak tanıtılıyor.

Bazı savaş suçlusu liderlerin tasvir edildiği videoda, Esed'in Halep'te katliam yaptığı vurgusu yapılıyor.

İnternet sitesinde yer alan ve Başbakan Manuel Valls'e hitaben yazılan mektupta ise, Fransız hukukî mevzuatının savaşta suç işleyenlere karşı cezaî yaptırımlar konusunda yetersiz kaldığı belirtilerek, Fransa'ya ceza hukukunun “evrensellik” ilkesine uyma çağrısı yapıldı.

Fransız mevzuatına göre, ülke dışında işlenen suçlardan mağdur olanların adlî mercilere şikâyette bulunamadığı hatırlatılan mektupta, yurt dışında işlenen suçlarla ilgili dava açma hakkına sâdece cumhuriyet savcılarının sahip olduğu vurgulandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT