1. HABERLER

  2. HABER

  3. Fransa'da Peçe Yasaklandı
Fransada Peçe Yasaklandı

Fransa'da Peçe Yasaklandı

Fransa'da, burka ve peçeli çarşafı kamusal alanda yasaklayan tasarı ile ilgili son kararı vermek için toplanan Fransa Senatosu yasağı seçti.

15 Eylül 2010 Çarşamba 11:17A+A-

Fransa peçe ve burkayı "Yüzü örten bu kıyafetlerin hem güvenlik gerekçesiyle hem de Fransız değerleri ve kadınlık onurunu ayaklar altına aldığı" iddiasını öne sürerek yasaklamak istiyordu.

Fransa parlamentosu kadınların yüzü tamamen kapatan peçe kullanmasını kamuya açık yerlerde yasaklama kararı aldı.

Karara parlamentonun üst kanadı Senato'dan sadece bir ret oyu geldi.

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmezse, yasa 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Yasa uyarınca kamuya açık yerlerde yüzü tamamen kapatan peçe giyen kadınlara yaklaşık 200 dolar (150 Euro) ceza kesilecek.

Aile üyelerini peçe giymeye zorladığı belirlenen erkeklere ise bir yıla kadar hapis cezası ve 30 bin Euro para cezası verilebilecek.

Yasa, yüzün tamamen örtülmesinin cinsiyet eşitliğine uygun olmadığı ve bu nedenle Fransız Cumhuriyeti'nin değerlerine aykırı olduğu düşüncesinden hareketle hazırlandı.

Alt kanadı oluşturan Ulusal Meclis Temmuz ayında yasa tasarısını bir ret oyuna karşı 335 oy ile onaylamıştı.

Yasa, insan hakları örgütlerinin sert tepkileri ile karşılandı. Ancak gerek kamuoyunda, gerekse Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin şahsında yasağa destek var.

Bu şekilde peçelerin halen ülkede sadece iki bin kadar kadınca kullanıldığı tahmin ediliyor. Dolayısıyla yasak 2004 yılında okullarda başörtüsünün kullanılması adımından daha az tartışmalı.

Belçika, İspanya ve İtalya'nın bazı bölgelerinde de benzer yasaklar tartışılıyor olsa da, Avrupa'nın en büyük Müslüman topluluğuna sahip olduğu için atılan adımlar daha büyük ağırlık taşıyor.

HABERE YORUM KAT