1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Fransa ve Almanya’da İslam İmajı Anketi
Fransa ve Almanya’da İslam İmajı Anketi

Fransa ve Almanya’da İslam İmajı Anketi

Saadet Oruç, Fransız Le Figaro gazetesinin İslam’ın görünürlüğü gibi konularda tahammülsüzlüğünün tırmanışa geçişini yansıtan anketini ele almış.

03 Mayıs 2016 Salı 09:09A+A-

Saadet Oruç / Star

Fransız Le Figaro gazetesi manşetten verdi. Defalarca altı çizilen bir tehlikenin artık Avrupa’nın kapısında olduğunun resmi aslında aşağıda detaylarını vereceğim bu anket.

Gazetenin IFOP araştırma şirketine yaptırdığı ankete göre, hem Almanya, hem de Fransa’da İslam imajı hasar görmüş durumda. Özellikle de sol seçmende bu yaklaşımın arttığına dikkat çekiliyor. “Merkez sağ eğilimli bir gazete olan Le Figaro, İslamofobi ayıbının faturasını siyasi yelpazenin her kesimine dağıtmaya çalışıyor” da diyebiliriz, sol seçmenle ilgili tespite bakıp. Ancak son dönemde Fransa’nın sosyalist Kadın Hakları Bakanı Laurence Rossignol ile onu sosyalist Başbakanı Manuel Valls’ten gelen demeçlere baktığımız zaman da bu tespitin pek de yanlış olmadığı sonucuna varabiliriz.

Şimdi anketin detaylarına bakalım. Almanya’daki İslam imajıyla ilgili menfi yaklaşımların bahanesi olarak da 31 Aralık gecesi Köln’de göçmenlerce gerçekleştiği öne sürülen, ancak daha sonra bu varsayımın temellendirilemediği taciz olaylarına atıfta bulunuluyor. Le Figaro’nun kullandığı tam ifadeyi verelim: “31 Aralık Köln olayları.” Bu tespit yapılıyor ve detaylarına girilmeden etiket yapıştırılıp bir sonraki cümleye geçiliyor.

Ankette sorular ve her iki ülkede verilen yanıtlar şu şekilde: 

- Müslüman toplum, ülkeniz için bir tehdit midir?

FRANSA:

Evet bir tehdittir. %47

Daha çok kültürel bir zenginliktir: % 19

İkisi de değildir: % 34

ALMANYA:

Evet bir tehdittir: % 43

Daha çok kültürel bir zenginliktir: % 20

İkisi de değildir: % 37

- Ülkenizde camilerin talep edildiği şekilde düzenlenmesinden yana mısınız?

FRANSA:

Karşıyım: % 52

Destekliyorum: % 13

Farketmez: % 27

ALMANYA:

Karşıyım: % 49

Destekliyorum: % 15

Farketmez: % 29

- İsteyen Müslümanların sokakta başörtüsü takması hakkında ne düşünüyorsunuz?

FRANSA:

Karşıyım: % 63

Destekliyorum: % 9

Farketmez: % 28

ALMANYA:

Karşıyım: % 45

Destekliyorum: % 14

Farketmez: % 41

- Müslümanların toplumunuza yeteri kadar entegre olduğunu düşünüyor musunuz?

FRANSA:

Kesinlikle hayır: % 68

Kesinlikle evet: % 32

ALMANYA:

Kesinlikle hayır: % 71

Kesinlikle evet: % 29

- Ülkenizde İslam’ın görünülürlüğü ve etkisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

FRANSA:

Çok fazla: % 63

Yeteri kadar değil: % 5

İkisi de değil: % 32

ALMANYA:

Çok fazla: % 48

Yeteri kadar değil: % 5

İkisi de değil: % 47

Evet ankette verilen yanıtlara bakılırsa, başörtüsü, İslam’ın görünürlüğü gibi konularda tahammülsüzlük tırmanıyor. Ve bu tahammülsüzlük için de iğneyi kendilerine batırmak yerine bahaneler aramayı tercih ediyor bu iki Batı ülkesi. Almanya’da yılbaşı gecesi yaşanan taciz olaylarını göçmenlere fatura etmeye çalışan medya, yükselen İslam karşıtlığının faturasını da göçmen akımına bağlamaya hazırlanıyor gibi.

Hemen küçük bir not olarak ekleyelim. Almanya’da aşırı sağcı parti Alternative für Deutchland (AfD) Stutgart’da bu haftasonu düzenlediği kongrede, Almanya’da başörtüsü ve minarelerin tamamen yasaklamasını istedi.

Aşırı sağ deyip geçmeyin. Uzunca bir süredir Avrupa’da aşırı sağ söylüyor, solcu iktidarlar da harfiyen aşırı sağın söylediklerini uygulamaya başlıyor.

HABERE YORUM KAT