1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Fırat’ın Doğusu İçin İdlib mi Şart Koşuluyor?
Fırat’ın Doğusu İçin İdlib mi Şart Koşuluyor?

Fırat’ın Doğusu İçin İdlib mi Şart Koşuluyor?

Türkiye üzerinde diplomatik baskıların arttığını belirten Kenan Alpay, Fırat’ın doğusunda YPG/PKK garnizon devletinin nüfuzunun sınırlandırılması karşılığında Türkiye’nin İdlib’de HTŞ’yi ortadan kaldırmaya yönlendirilmek istendiğini söylüyor.

08 Şubat 2019 Cuma 14:11A+A-

Yazısında, Türkiye için son haftalarda öncelikli tehdit algısını Rusya ve İran’ın koruyup kolladığı Esed rejiminden ve Amerika’nın Fırat’ın doğusunda besleyip büyüttüğü PKK-YPG’den İdlib’e doğru, İdlib’de Heyetü Tahrir-i Şam’a doğru yöneltmeye dönük bazı gelişmeler yaşandığını belirten Kenan Alpay, şunları kaydediyor:

“Amerika, Rusya ve İran’ın PKK-YPG dışında Esed rejimine muhalif hemen tüm İslami grupları İŞİD’le özdeş tuttuğu, değişik gerekçelerle bombardıman ettiği sekiz yıllık acı ve kanlı bir vaka. Böyle olmakla beraber uzun bir zamandır Suriye’de hala işleyen bir düzen kuramadılar ve bunun için Türkiye’yi Esed rejimiyle uzlaşmaya, PKK-PYD varlığına razı olmaya itekleyen diplomatik bir baskı süreci işletiliyor.

Özetle Türkiye’nin İdlib’e yönelmesi, İdlib’deki HTŞ varlığını ortadan kaldırması teklif ediliyor. Yani Türkiye’nin bütün taleplerine rağmen Esed rejimini yeni anayasa filan türü bazı makyajlarla sürdürme, PKK-PYD garnizon devletinin sınırlarını ve nüfuz alanlarını biraz daraltma karşılığında İdlib’e operasyon öneriyorlar.”

Kenan Alpay’ın konuyla alakalı yazısının tam metni >>>