1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Financial Times'ın Gözünden Suriye'de Rusya
Financial Times'ın Gözünden Suriye'de Rusya

Financial Times'ın Gözünden Suriye'de Rusya

Financial Times'ın editoryal görüşlerini yansıtan sayfalarında yayınlanan bir analizde Rusya'nın Cenevre görüşmelerini “savaş için sis perdesi” olarak kullandığı ifade ediliyor.

01 Şubat 2016 Pazartesi 10:46A+A-

“Putin Suriye'de bombalamak, Cenevre'de konuşmak istiyor” başlıklı analiz Rusya'nın, Cenevre'de barış görüşmeleri sürerken Suriye'de sivilleri ve direnişçileri bombalamaya devam ettiğine dikkat çekilerek başlıyor.

Suriye'nin güneyindeki Şeyh Maskin kentine Rusya’ya ait uçaklarca düzenlenen bombardımanda yüzlerce sivil ve direnişçinin hayatını kaybettiğini yazan Financial Times, bu kentteki savaşçıların Batı tarafından desteklenen “ılımlı muhalifler” olduğunu belirtiyor. Analiz şöyle devam ediyor:

“IŞİD Dışındaki Tüm Esed Karşıtları Hedef Alınıyor”

“Rusya Devlet Başkanı Suriye'ye saldırmaya başladığından (geçen sonbahardan) bu yana, hava ve İran'ın eğittiği milisler başta olmak üzere, kara kuvvetleri sadece Esed rejimi ile IŞİD arasında kalan güçleri yok etmeye çalışıyor. Rus diplomatların Cenevre'de söylediği her şey, bu bilgi ışığında değerlendirilmeli.”.

Suriye'de barışın önünde, Esed'in geleceğinden, görüşmelere dâhil edilmeyecek gruplara kadar birçok anlaşmazlık konusu olduğuna dikkat çekilen analizde, Rusya'nın bombardımanlarında IŞİD dışındaki tüm Esed karşıtlarını hedef aldığı söyleniyor.

“ABD ve Müttefikleri Rusya ve Esed’e Baskı Yapmalı”

Yeniden Rusya'nın Şeyh Maskin kentine yaptığı saldırıyı hatırlatan gazete, Putin'in Suriye'deki saldırılarına devam etmek için Cenevre'yi bir “sis perdesi” olarak kullandığı yorumunu yapıyor:

“ABD ve müttefikleri, Suriyeli muhaliflere barış görüşmelerine katılmaları için baskı yapmak yerine, muhaliflerin Rusya ve Suriye rejiminin sivilleri bombalamaya son vermesi taleplerini desteklemeli. Yoksa Cenevre bu amansız savaşta üçüncü yenilginin adresi olur.”.

BBC

HABERE YORUM KAT