1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Filistinliler üç Batı ülkesinin Filistin'i tanıma kararından memnun
Filistinliler üç Batı ülkesinin Filistin'i tanıma kararından memnun

Filistinliler üç Batı ülkesinin Filistin'i tanıma kararından memnun

HAMAS ve Filistin devlet başkanlığı, Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin devletini tanıyacaklarını açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

22 Mayıs 2024 Çarşamba 13:58A+A-

HAKSÖZ-HABER

HAMAS ve Filistin devlet başkanlığından yapılan yazılı açıklamalarda, Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin'i resmen tanıyacaklarını duyurmalarının takdirle karşılandığı vurgulandı.

Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin'i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanıyacağını duyurmuştu.

HAMAS tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Hamas İslami Direniş Hareketi olarak, Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin devletini tanıma kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu adımı topraklarımızdaki haklarımızı geri alma ve başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletimizi kurma yolunda önemli bir adım olarak görüyoruz.

Dünya genelindeki tüm ülkeleri meşru ulusal ve milli haklarımızı tanımaya, Filistin halkının topraklarındaki Siyonist işgali sona erdirmek için başlattığı özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini desteklemeye çağırıyoruz.

Filistin devlet başkanlığı açıklaması ise şöyle:

"Norveç Krallığı ve İrlanda Cumhuriyeti, geçen yıllarda Filistin halkının haklarını kararlı bir şekilde destekledi ve uluslararası forumlarda bu haklar lehine oy kullandı. Bu tutumların bir sonucu olan bu ilkeli karar, halkların sömürgecilikten ve baskıdan kurtulma, özgürlük, adalet ve bağımsızlık içinde yaşama hakkını tanıyan uluslararası hukuk ilkeleriyle tutarlıdır.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Filistin devletini henüz tanımayan dünya ülkelerine, uluslararası meşruiyet kararlarına ve 1967 sınırlarına dayalı, uluslararası kabul görmüş iki devletli çözüme uygun olarak barış ve istikrarın sağlanmasını destekleme ve uluslararası meşruiyet ve uluslararası hukuk kurallarını pekiştirme yolunu seçen Norveç Krallığı, İrlanda Cumhuriyeti ve İspanya’nın yolunu takip ederek Filistin devletini tanımaları çağrısı yapıyoruz."

 

 

HABERE YORUM KAT