1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Filistinli mahkumlar işkence altında 'sahte itirafa' zorlanıyor
Filistinli mahkumlar işkence altında 'sahte itirafa' zorlanıyor

Filistinli mahkumlar işkence altında 'sahte itirafa' zorlanıyor

İsrail'in yakaladığı Filistinli savaşçılara, işlemedikleri suçları işlemiş gibi "itiraf etmeleri" için işkence uyguladığı belirtiliyor.

30 Mart 2024 Cumartesi 10:42A+A-

İnsan hakları grupları, İsrail'in Filistinli savaşçıları konuşturduğu ve belirli suçları "itirafa" zorladığı videoların işkence sonucu oluşturulduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde İsrail güçlerinin yayınladığı bir videoda, İsrail'in alıkoyduğu Filistinli bir savaşçı, "7 Ekim saldırısı sırasında İsrail'de tecavüzler gerçekleştirildiğini" ifade etmişti.

Videonun Filistinli savaşçıya işkence edilerek konuşmaya zorlanmasıyla üretildiği belirtilmişti.

Ayrıca, sosyal medyada çeşitli kullanıcılar, İsrail tarafından yayınlanan videoda yer verilen ifadedeki tutarsızlıkları ve altyazıdaki yanlış çevirileri fark etti. Bunların dile getirilmesinin ardından video silindi ve birkaç kez yeniden paylaşıldı.

İnsan hakları grupları bu itirafın işkence altında yapılmış olmasının muhtemel olduğunu belirterek, bu tür videolara güvenilmemesi gerektiğini kaydetti. Yapılan açıklamalarda İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana Filistinli tutuklulara yönelik keyfi tutuklamaları ve işkenceleri artırdığına vurgu yapıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü İsrail ve Filistin Direktörü Omar Shakir Middle East Eye'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İsrail'in Filistinli tutuklulara kötü muamele ve işkence konusunda onlarca yıllık bir sicili bulunuyor. Bunun sonucunda sorgulamalarda işkence veya diğer kötü muamele biçimlerinin kullanılmış olabileceğine dair haklı endişeler var. Bunlar ışığında, İnsan Hakları İzleme Örgütü, 7 Ekim saldırısına katıldığını söyledikleri tutuklu Filistinlilerin sorgu videolarında kaydedilen ifadelere güvenmemekte ve bunları güvenilir bulmamaktadır."

İsrailli yetkililer Filistinli tutukluları uzun süredir keyfi olarak gözaltına alıyor ve işkence uyguluyor.

7 Ekim'den bu yana 30'dan fazla mahkum İsrail cezaevlerinde kötü muamele sebebiyle can vermiş durumda.

Bu durum, söz konusu videoların işkence altında çekildiğine dair açıklamaları güçlendiriyor.

HABERE YORUM KAT