1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Filistin'e destek veren Apple çalışanları işten çıkarıldı
Filistin'e destek veren Apple çalışanları işten çıkarıldı

Filistin'e destek veren Apple çalışanları işten çıkarıldı

Çalışanlar Apple CEO'su Tim Cook'a açık mektup yazarak 'Filistinlilerin hayatlarının önemli olduğunu’ hatırlattı.

04 Nisan 2024 Perşembe 09:00A+A-

Yaklaşık 300 mevcut ve eski Apple çalışanı, şirketin Filistin yanlısı kıyafetler giyerek Filistin'e desteklerini gösterdikleri için bazı çalışanları "haksız yere işten çıkardığını" ya da disipline sevk ettiğini öne süren açık bir mektup yayınladı.

İmzacı sayısı 299'a ulaşan mektupta, çalışanlara amirleri tarafından Filistin'e “kefiye, rozet, bilezik ya da kıyafet" şeklinde destek verenlerin "iş davranışlarını ihlal ettikleri" ve "zararlı bir ortam" yarattıkları söylendiği belirtiliyor.

Wired Magazine tarafından Salı günü yayınlanan mektupta, "Ekip üyeleri bu küçük dayanışma gösterisi nedeniyle haksız yere işten çıkarılırken, yönetimimiz iş arkadaşlarımızın ve ailelerinin Gazze'de yaşadığı acı ve ıstırabı görmezden geliyor" denildi.

Mektupta Apple CEO'su Tim Cook'a Gazze'deki Filistinlilerin ölümlerini görmezden gelmemesi çağrısında bulunuluyor.

İsrail güçleri, 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde İsrail'in güneyine düzenlenen ve yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne ve 200'den fazla rehinenin Gazze'ye geri götürülmesine neden olan saldırılara yanıt olarak Gazze'ye karşı başlattığı savaşta, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 32.000'den fazla Filistinliyi öldürdü.

Mektupta, "Sayın Cook ve yönetim ekibinin geri kalanından bu kritik konudaki sessizliklerine son vermelerini ve Filistinlilerin hayatlarının önemli olduğunu açıkça belirtmelerini rica ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

"Binlerce ölü varken sessiz kaldığımız her gün bu korkunç soykırımın daha da suç ortağı oluyoruz ve bu konuda sessiz kaldıkça Apple'ın Filistinlilerin insan haklarını desteklemediği daha da netleşiyor".

Apple konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

Wired'a göre mektubu kaleme alan “Apples4Ceasefire" adlı grup Cumartesi günü Apple'ın Chicago'daki perakende satış mağazasının önünde bir protesto gösterisi düzenlemeyi de planlıyor.

Bu protesto, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının ardından Amerikalı çalışanların Filistin'e destek verdikleri için karşı karşıya kaldıkları ilk olay değil.

Aralık ayında Philadephia'daki bir restoranın Filistin'e destek verdikleri için birçok çalışanını işten çıkardığını bildirmişti.

Google, şirketin sponsor olduğu bir İsrail teknoloji etkinliği sırasında Google İsrail şefine karşı protesto düzenleyen bir çalışanını işten çıkardı.

Söz konusu çalışan özellikle Google ve Amazon'un İsrail ve ordusuna bulut ve bilişim hizmetleri sağlamak üzere 1.2 milyar dolarlık bir anlaşma yaptığı Project Nimbus'u hedef almıştı.

Tartışmalı Project Nimbus, Google içinde, ortaklığın İsrail'in Filistinlilere yönelik ayrımcılığını ilerletmeye yardımcı olduğunu söyleyen ve birçok hak grubunun apartheid olarak nitelendirdiği birçok çalışan tarafından öfkeyle karşılandı.

Google'ın İsrail ordusu ile ortaklığı, İsrail'in Gazze'deki savaşı sırasında yeniden mercek altına alındı.

Aralık ayında Google çalışanları ve "No Tech for Apartheid" adlı grup, Google tarafından finanse edilen "Gaza Sky Geeks" adlı kodlama eğitim kampından mezun olan ve 2020 yılında "Google for Startups" girişim hızlandırma programının bir parçası olan yazılım mühendisi Mai Ubeyd için Londra'da bir anma töreni düzenledi.

Ubeyd, 31 Ekim'de İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği bir hava saldırısında tüm ailesiyle birlikte hayatını kaybetmişti.

HABERE YORUM KAT