1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Filistin'de 'Toprak Günü' Gerginliği
Filistinde Toprak Günü Gerginliği

Filistin'de 'Toprak Günü' Gerginliği

Filistin'de "Toprak Günü" olarak anılan 30 Mart etkinliklerinde gerilim yaşandı. 2 Filistinli yaralandı.

30 Mart 2012 Cuma 17:06A+A-

İsrail, Filistinlilerin mücadelesini temsil eden "Toprak Günü" dolayısıyla Batı Şeria'ya giriş çıkışları kapattı.

İsrail polisi, bütün ülkede alarma geçti, giriş-çıkış yasağı da gece yarısına kadar sürecek.

Lübnan ve Suriye sınırlarına da takviye askerler konuşlandırıldı.

İsrail işgali altında olan Filistin topraklarının bağımsızlığı için düzenlenen "Toprak Günü" dolayısıyla sınırın Lübnan tarafında da protesto gösterileri vardı. Gösterilerde herhangi bir olay çıkmadı.

Kudüs'te ise gerginlik vardı. İsrail askerleri cuma namazını El Aksa mescidinde kılmak isteyen 40 yaşın altındaki Filistinlilere izin vermedi.

Camiye girmek isteyen genç Filistinliler askerlere taş atmasına İsrail askerleri göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile karşılık verdi. Siyonistlerin müdahalesi sonrasında 2 Filistinli yaralandı.

Filistinli milletvekili Mustafa Barguti de Toprak Günü münasebetiyle düzenlenen barışçıl gösterilere saldıran İsrail kuvvetleri tarafından yaralandı. Kudüs'teki eyleme katılan Barguti'nin, İsrail askerlerinin attığı gaz bombalarıyla yaralandığı bildirildi.

Kudüs'le Ramallah arasında yer alan Kalendiye'de de Filistinli göstericiler ile İsrail askerleri arasında arbede yaşandı. İsrail polisi bazı Filistinlileri gözaltına aldı. 

Toprak Günü, 30 Mart 1976’da İsrail’in güvenlik gerekçesiyle Filistinlilerin topraklarına el koyma planının ateşlediği protesto gösterilerinde 6 Filistinlinin katledilmesi ve onlarcasının yaralanmasının ardından her yıl anılıyor.

HİKMET DERNEĞİNDE "TOPRAK GÜNÜ" ETKİNLİĞİ

Türkiye'de yaşayan Filistinli Müslümanların etkin olduğu Hikmet Derneği de bu akşam 20.00'de dernek binasında "Toprak Günü" etkinliği yapıyor. Etkinlikte Grup Yürüyüş de mini bir konser verecek.

 

HABERE YORUM KAT