1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Fikret Başkaya’nın 7,5 Yıla Kadar Hapsi İstendi
Fikret Başkaya’nın 7,5 Yıla Kadar Hapsi İstendi

Fikret Başkaya’nın 7,5 Yıla Kadar Hapsi İstendi

Başkaya’nın yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı, Başkaya’nın TMK 7/2. maddesindeki örgüt propagandasından cezalandırılmasını ve ayrıca “Türkiye Cumhuriyeti Devletini aşağılamaktan” suç duyurusu yapılmasını istedi.

10 Eylül 2019 Salı 16:33A+A-

Özgür Üniversite’nin bağlı olduğu Türkiye ve Ortadoğu Forumu Vakfı Başkanı ve kurucusu, yazar Fikret Başkaya’nın üç yıl önceki bir yazısı nedeniyle Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davanın bugünkü ikinci duruşmasında savcı mütalaa verdi.

Esas hakkındaki mütalaasında savcı, Başkaya’nın, iddianamede de belirtildiği üzere Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2. maddesi uyarınca “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını istedi.

İlgili madde şöyle: “Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.”

Öngörülen ceza 1,5 yıl ile 7,5 yıl arasında

Başkaya’nın avukatı Levent Kanat bianet'e yaptığı açıklamada, cezanın artırımı ile birlikte 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası öngördüğünü ifade etti ve şunları söyledi:

Savcılar ve hakimler düşünce özgürlüğünü cezayla karşı karşıya bırakmak için ısrarlı davranıyorlar. Hukuk içerisindeki düşünce özgürlüğü kavramının kıymetini bilmiyorlar. Sadece, düşünce özgürlüğünü ifade eden insanın kendi öznel, sübjektif düşünceleriyle uyuşup uyuşmadığına bakıyorlar.”

Davanın siyasi konjonktürle alakalı olduğunu belirten avukat Kanat, “Bu yazıya dava açılması da ceza istenmesi de beni şaşırttı. Dolayısıyla mahkemenin ceza vermesi durumunda alt sınırdan uzaklaşması da artık ihtimal dahilinde” diye konuştu.

TCK 301’den de suç duyurusu yapılması talep edildi

Mütalaada ayrıca, Başkaya’nın yazısında “Türkiye Cumhuriyeti Devletini aşağılamak” suçunu işlediği de ileri sürüldü ve mahkemenin Başkaya hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 301. Maddesi uyarınca suç duyurusu yapması talep edildi.

Bu suçtan soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlı.

Fikret Başkaya ve avukatları esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak için süre istedi.

Dava 22 Kasım 2019’da devam edecek.

Ne olmuştu?

Fikret Başkaya hakkında, 7 Kasım 2016 tarihinde ozguruniversite.org sayfasında yayınlanan “Asıl Terör Devlet Terörüdür” başlıklı yazısı ve ev aramasında bulunan fotoğraflar ile köşe yazıları delil gösterilerek, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2. maddesi uyarınca “terör örgütü propagandası” yapmak suçlamasıyla dava açılmıştı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT