1. HABERLER

  2. HABER

  3. TEKNOLOJİ

  4. Facebook: Üçüncü Taraflar Kişisel Verilerinize Erişebiliyor
Facebook: Üçüncü Taraflar Kişisel Verilerinize Erişebiliyor

Facebook: Üçüncü Taraflar Kişisel Verilerinize Erişebiliyor

Facebook yaklaşık 100 uygulama geliştiricinin, kullanıcıların kişisel verilerine erişimi olduğunu doğruladı.

08 Kasım 2019 Cuma 17:54A+A-

Facebook yaklaşık 100 uygulama geliştiricinin, kullanıcıların kişisel verilerine erişimi olduğunu doğruladı.

Şirket, kullanıcıların verilerine erişimi güvence altına alamadığını ve bu yüzden bazı kişilerin Facebook grupları aracılığıyla verilere erişebildiğini söyledi.

Cambridge Analytica skandalından sonra üçüncü partilerin erişimine dair değişiklikler yapmış olsa da şirket, bazı kişilerin, grup faaliyetleri aracılığıyla isim ve profil fotoğrafı gibi bilgilere erişiminin devam ettiğini doğruladı.

Son 60 günde en az 11 ortağın grup üyelerinin bilgilerine eriştiğine inanan şirket, kendi yürüttüğü soruşturmada bu verilerin suistimal edildiğine dair herhangi bir şey bulunmadığını iddia etti.

Facebook'un platform ortaklıkları yöneticisi Konstantinos Papamiltiadis, "Suistimale dair hiç kanıt görmemiş olsak da, saklamış olabilecekleri tüm kullanıcı verilerini silmelerini isteyeceğiz ve bunların silindiğini doğrulamak için incelemeler yapacağız" dedi.

Öte yandan Facebook, bu geliştiricilerin isimlerini ya da erişimden etkilenmiş olabilecek kullanıcı sayısını açıklamadı.

Üçüncü parti ortakların bu tip erişim haklarının kaldırıldığı da belirtildi.

Söz konusu mesele, son yıllarda sosyal paylaşım sitesini etkileyen, kullanıcı gizliliğine dair bir dizi endişenin sonuncusu. Ayrıca şirketin, kişisel bilgilerin siyasi kampanyalarda kullanımı nedeniyle 500 bin sterlinlik (yaklaşık 3,8 milyon TL) ceza ödemeyi kabul etmesinden bir hafta sonra ortaya çıktı.

2017'de Bilgi Komisyonu Ofisi (Information Commissioner's Office, ICO), siyasi amaçlarla yapılan veri analizlerine dair geniş çaplı bir soruşturma başlatmış ve Ekim 2018'de teknoloji devine ceza vermişti.

Soruşturma; Facebook'un 2007-2014'te üçüncü parti uygulama geliştiricilerinin (kullanıcının bilgisi ve onayı olmaksızın) kişisel verilere erişimine izin vererek kullanıcı verilerini işlediğini ortaya koymuştu.

 

HABERE YORUM KAT