1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Eymen ez Zevahiri ABD’nin saldırısı sonucunda şehit edildi
Eymen ez Zevahiri ABD’nin saldırısı sonucunda şehit edildi

Eymen ez Zevahiri ABD’nin saldırısı sonucunda şehit edildi

El Kaide lideri Zevahiri, Kabil’de ABD tarafından hedef alındı.

02 Ağustos 2022 Salı 11:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Mısırlı Eymen ez Zevahiri genel cerrahi uzmanıydı. “Doktor” müstearını da kullanan Zevahiri, Usame bin Ladin’den sonra El Kaide’nin liderliğini üstlenmişti.

IŞİD’in ortaya çıkışı Zevahiri liderliğindeki El Kaide’nin daha doğru bir şekilde anlaşılmasına sebep oldu. Zevahiri 2011 senesinde yaptığı "Sivillerin toplanma yerlerine yapılan kahpe saldırıları yüksek sesle kınamalıdırlar. Bununla beraber bizler El Kaide hareketi olarak hangi cihadi grup olursa olsun her kim iyice inceleyip titizlik göstermeden sivillerin canını tehlikeye atan eylemler yaparsa bunu şiddetle kınıyoruz ve sahiplenmiyoruz!" açıklamasıyla El Kaide içindeki değişimi somut olarak göstermişti.

El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri'nin, Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen saldırıda şehit oldu.

Dün akşam saatlerinde ABD basını tarafından ortaya atılan haberler, kısa bir süre sonra ABD yönetimi tarafından da doğrulandı. ABD Başkanı Biden tarafından yapılan açıklamada, Zevahiri'nin düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğü, dünyanın artık Zevahiri sebebiyle "korkmasına" gerek olmadığını söyledi.

El Kaide henüz konuya ilişkin bir açıklamada yapmadı. Saldırının gerçekleştirildiği Kabil’in yönetimini elinde bulunduran Taliban ise Zevahiri’nin ismini açıklamasa da saldırıyı şiddetli bir şekilde kınadı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, saldırıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.  "31 Temmuz'da Kabil'in Sherpur bölgesindeki bir meskene hava saldırısı düzenlendi" diyen Mücahid, söz konusu saldırının insansız hava aracıyla yapıldığını ifade etti. “Olayın niteliği ilk başta belli değildi ancak İslam Emirliği'nin güvenlik ve istihbarat servisleri olayı araştırdı. İlk bulgular saldırının bir Amerikan insansız hava aracı tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor. Afganistan İslam Emirliği, bu saldırıyı şiddetle kınıyor ve uluslararası ilkelerin ve Doha Anlaşması'nın açık bir ihlali olduğunu vurguluyor"

fzg-hq-xwaesnaw.jpg

Zevahiri'nin hedef alındığı ev

HABERE YORUM KAT

12 Yorum