1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Ey Avrupa! Hani Avrupa Birliği'nde İdam Yasaktı?”
“Ey Avrupa! Hani Avrupa Birliği'nde İdam Yasaktı?”

“Ey Avrupa! Hani Avrupa Birliği'nde İdam Yasaktı?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mursi hakkındaki idam kararına dair, "Ey Avrupa, hani Avrupa Birliği'nde idam yasaktı. Niye darbeci Sisi'nin yanında yer aldınız?" dedi.

18 Mayıs 2015 Pazartesi 11:59A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda toplu açılış töreninde halka hitap etti.

Erdoğan, "Birileri -cek, -cakla konuşuyor. 'Gelince memura şunu vereceğim, bunu vereceğim' diyor. Çünkü bunların sırtında boş yumurta küfesi var ama bizim sırtımızda dolusu var. Şimdi bunlar, bunları söylerken, 'şunu yaparak, bunu yapacağım' demiyor. Başında olduğum iktidarla 27 buçuk milyar dolar Merkez Bankası rezervi aldık, 122 milyar dolara çıkardık. 'Onu nasıl boşaltırız', bunu düşünerek söylüyorlar. Çünkü geçmişte bunları gördük, öyle boşalttılar. 40 küsur banka böyle boşaldı" ifadelerini kullandı.

"7 Haziran seçimleri çok önemli bir yol ayrımıdır"

7 Haziran seçimlerinin Türkiye'nin 2019'a ve dolayısıyla 2023 hedeflerine giden süreçte çok önemli bir yol ayrımı olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu yol ayrımının bir tarafında anamuhalefet partisini önüne katmış sürükleyen iki örgüt var, bunlar bölücü örgüt ve paralel örgüt. Milliyetçi olduğu iddiasındaki parti de bunların gölgesine sığınmış, onlarla aynı yolda yürüyor" şeklinde konuştu.

"Asgari ücreti de açık artırmaya çıkarmışlar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir zamanlar okyanus ötesine verip veriştirenler, şimdi onlarla bal kaymak olmuşlar. Ben buna 'eski Türkiye koalisyonu' diyorum. Bakıyorsunuz seçim beyannameleri birbirinin kopyası. Meydanlarda aynı şeyi söylüyorlar. Sadece asgari ücret konusunda anlaşamıyorlar. Asgari ücreti de açık artırmaya çıkarmışlar" dedi.

"Sandık idama mahkum edilmiştir"

Mursi'ye ve arkadaşlarına karşı yapılanların yenilir yutulur bir olay olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Dünyanın buna sessiz kalması bilesiniz ki kendini inkarıdır. Eğer 'demokrasi, sandık' diyorsanız, şu anda dün açıklanan bu kararla sandık idama mahkum edilmiştir, demokrasi idama mahkum edilmiştir, milli irade idama mahkum edilmiştir. Doğan Grubu, sen de avucunu daha çok yalarsın. Beraber hareket ettiğiniz paralel örgüt, aynı şekilde siz de çok avucunuzu yalarsınız. Çünkü bizim abdestimizden şüphemiz yok, onun için de namazımızdan şüphemiz yok."

Erdoğan, "Mursi, şayet idam edilirse ki inanmıyorum, inşallah edilmeyecek, edemeyecekler, terör örgütüyle mücadele hayatını kaybeden bir kardeşim şehitlik rütbesine erişmiş olacaktır. Ben de eğer böyle bir akıbete uğrarsam, Rabbim inşallah bizlere de o makamı lütfedecektir diye inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Biz, Allah'ın huzurunda eğiliriz, başka hiçbir yerde, hiçbir makam karşısında, emperyal güç karşısında eğilmek bugüne kadar hamdolsun olmadı, bundan sonra da olmayacaktır" diyerek şunları kaydetti:

"Şunu unutmayın, şehitler tepesi boş değil. Biri var, bekliyor ve bir göğüs nefes almak için rüzgar bekliyor. Biz, bu yola şehitler tepesinde kendimizi bekleyen yeri şerefle, şanla, gururla, başımızın üzerine koyarak çıktık. Biz, ölürsek bu yolda şehit oluruz. Asıl, o malum takım, onlar ölünce ne olacaklar onlar düşünsünler."

"Biz bu yola çıkarken kefenimizi giyerek çıktık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mısır'da, yüzde 52 ile, milletin oylarıyla iş başına gelen Mursi'yi ve arkadaşlarını, 122 kişi, idama mahkum kararı aldılar"diyerek, "Türkiye'de de bu haberi Doğan Medya Grubu nasıl verdi, 'Şok karar, yüzde 52 ile idam'. Ey Doğan Grubu, seni muhatap almam ama şunu bilmen lazım, siz hayatınızı korkuyla geçiriyorsunuz. Şunu bil, biz bu yola çıkarken kefenimizi giyerek çıktık. Bizim ölümümüz şahsiyetlidir, Mursi'nin idamı şahsiyetlidir" şeklinde konuştu.

"Kimse bu vatan toprakları üzerinde operasyon düşünmesin"

Erdoğan, "Vatanımızda, 780 bin kilometrekareyle kimse bu vatan toprakları üzerinde operasyon düşünmesin. Onlar da avucunu yalar, karşısında devletimizi tüm kurumlarıyla bulur ve asla burada en ufak bir tereddüt olamaz" ifadelerini kullandı.

"Ey Avrupa, hani Avrupa Birliği'nde idam yasaktı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mursi hakkındaki idam kararı ile ilgili olarak, "Ey Avrupa, ey Batı, hani Avrupa Birliği'nde idam yasaktı. Peki niye sesiniz çıkmıyor? Niye siz darbeci Sisi'nin yanında yer aldınız? Tüm dünyaya sesleniyorum, uluslararası kurumlara sesleniyorum, niye yaptırım uygulamadınız? Türkiye'de Gezi olayları olduğu zaman bütün medyanızla, her şeyinizle bize saldırdınız. Gezi olaylarında ne olmuştu? Dert başkaydı, Türkiye'yi zaafa uğratmak. Ama başaramadılar, bittiler, tükendiler. Zannettiler ki ekonomik olarak çökerteceğiz. Onu da başaramadılar" dedi.

"Ben her partiye eşit mesafedeyim"

Erdoğan, "Cumhurbaşkanı olarak, milletin tarafında olan bir insan olarak bir şeyi söylemem lazım; ben her partiye eşit mesafedeyim. Gönlümde bir aslan yatıyor, o ayrı ancak bana diyorlar ki ‘tarafsız olması lazım.’ Ben gelirken, ne dedim? Ben milletin tarafındayım, dedim. Şimdi milletimi aldatmak isteyenlere karşı, kalkıp ben tavrımı koymam lazım" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

"Şimdi ben, 'koalisyonlar zarar verir' dediğim zaman, beyefendiler rahatsız oluyor ve çok da hakaretler ediyorlar. Herhalde bu ülkede hakaret edilen cumhurbaşkanlarından, nadide olanlardan bir tanesi de benim. Varsın etsinler. Kem söz sahibine aittir."

"Yeni Türkiye'nin temel taşları olacaksınız"

Erdoğan, "Milli manevi değerlerle mücehhez yeni Türkiye'nin temel taşları olacaksınız. Başı açığıyla, başı örtülüsüyle inşallah yeni Türkiye, milli manevi değerlerle mücehhez bu nesil üzerinde yükselecek. Ben buna inanıyorum" dedi.

"Bu milleti aldatmaya kalkmayın"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anamuhalefetin başı, 'Bir yılda bütün yurt ihtiyacını karşılayacağım' diyor. Ya dürüst ol, bu milleti aldatmaya kalkmayın. Biz hep meydanlarda şunu söyledik, ne aldatan olacağız ne aldanan olacağız" ifadelerini kullandı.

"Sadece hükümete ve şahsıma saldırıyorlar"

Erdoğan, "Sadece hükümete ve şahsıma saldırıyorlar. Hadi hükümeti anladık, bana niye saldırıyorsunuz? Ben seçime girmiyorum ki. Benim de herkes gibi bir tane oyum var. İnşallah 7 Haziran'da gidip gönlümdeki parti hangisiyse oyumu kullanacağım" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Kayseri Garnizon Komutanlığını ziyaret etti. Yaklaşık 30 dakika süren ziyaret basına kapalı gerçekleşti.

"Mısır'daki demokrasi umutlarına bir kez daha kurşun sıkılmıştır"

Sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle Radisson Blu Hotel'de akşam yemeğinde bir araya gelen Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Mursi hakkındaki idam kararı ile ilgili olarak, "Bu kararın muhatabı sadece Cumhurbaşkanı Mursi değil. Umutlarını, taleplerini, beklentilerini meşru siyasete bağlamış tüm Mısır halkıdır. Bu karar Mısır demokrasisinin idam fermanıdır aslında. Dün verilen kararla Mısır'daki demokrasi umutlarına, adalete, barış ve huzur beklentisine bir kez daha kurşun sıkılmıştır" ifadelerini kullandı.

"Gazeteci kılıklı bazı sivil darbecileri sevindirdi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mursi hakkındaki idam kararının sadece Mısır'ın cuntasını değil, aynı zamanda Türkiye'deki gazeteci kılıklı bazı sivil darbecileri de sevindirdiğini gördüklerini belirterek, şunları söyledi:

"Eskiden beri attığı manşetlerle, yaptığı tetikçilikle darbecilerin sesi olmuş bir gazetenin internet sayfası dün bu haberi şahsımı da ima edecek şekilde sevinçle verdi. Bundan birkaç gün önce de paralel örgütün militanı olan, geçmişi hukuk katliamlarıyla dolu bir savcı bizi rahmetli Adnan Menderes'in akıbetiyle tehdit etmişti. Biri açıktan diğeri de güya imalı bir şekilde bizi beyaz gömlek ve yağlı urganla tehdit ediyor."

"Korkaklar zafer abidesi dikemezler"

Erdoğan, "Biz bu yola kefenimizi giyerek çıktık. Biz ölümü bir saat gibi kolumuzda taşıyoruz. Korkaklar, zafer abidesi dikemezler" ifadelerini kullanarak, "Bizim için Menderes ve Mursi gibi bir akıbet hayalleri kuranlara diyorum ki, bu tekerlek tümsekte kalmaz. Bu davayı sürdürecek nice Tayyip Erdoğanlar var, nice Mursiler, nice Menderesler var, yeni Türkiye idealine omuz verecek milyonlarca Anadolu evladı var" dedi.

"Vesayet düzeninin son sıkıntılarını da ortadan kaldıracağız"

"1960 darbesiyle başlayan, 1971 muhtırası, 1980 darbesiyle tahkim edilen, 28 Şubat müdahalesiyle zirve noktasına ulaşan vesayet düzeninin son sıkıntılarını da hep birlikte ortadan kaldıracağız" diyen Erdoğan, "Bu kutlu yola, mayın döşeyenlerin, bizi engellemek isteyenlerin, bize çelme takmaya çalışanların tüm umut ve beklentilerini boşa çıkaracağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

Erdoğan, "2007 yılında değerli kardeşim 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün adaylığını ilan ettiğimizde, biliyorsunuz önümüze olmadık engeller çıkartılmıştı. Eski Türkiye'nin güçleri el ele verdiler, bize kendi içimizden Anadolu'nun bağrından, bu topraklardan bir Cumhurbaşkanı seçtirmemek için her yola başvurdular" ifadelerini kullandı. (AA)

 

HABERE YORUM KAT