1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Evsizler İçin Bir Kış Gecesi Sokakta Kalındı
Evsizler İçin Bir Kış Gecesi Sokakta Kalındı

Evsizler İçin Bir Kış Gecesi Sokakta Kalındı

Evsizlerin ve sokakta yaşayanların durumuna dikkat çekmek için bazı şehirlerde sabaha kadar “1 kış gecesi sokakta yaşama etkinliği” yapıldı.

22 Aralık 2010 Çarşamba 11:54A+A-

Bir gece sokakta kalma eyleminin düzenlendiği bir yer de Kocaeli oldu. Konuyla ilgili Sabri Yalım Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde bir basın açıklaması yapıldı. Şefkat-Der Kocaeli Gönüllü Temsilcisi Reyhan Balcı tarafından düzenlenen evsizler için bir kış gecesi sokakta yaşama eylemi, başta İstanbul İstiklal Caddesi olmak üzere, Ankara ve başka illerde de eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Gece 23.00'te aşağıdaki basın açıklamasını yapıldıktan sonra, tüm gece soğukta geçirilerek, sokakta kaderine terk edilmiş insanların durumuna dikkat çekilmeye çalışıldı.

Konuyla ilgili Şefkat-Der Kocaeli Gönüllü Temsilcisi Reyhan Balcı'nın yaptığı açıklama ve eylemden görüntüleri aktarıyoruz.

BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ:

"Sokakta Yaşayan Evsizlerimiz İçin 1 Kış Gecesi Sokakta Yaşama Etkinligi"ne bugün gece 23.00'ten sabah gün doğumuna kadar, destek vermek için biz de Kocaeli'nde bu etkinliği gerçekleştiriyoruz.

Başta Büyükşehirler olmak üzere KOCAELİ'de de kanayan yaramız olan evsizlerimizle ilgili Kocaeli'deki birçok yetkilimizi "SOKAKTA YAŞAYAN EVSİZLERİMİZ İÇİN 1 KIŞ GECESİ SOKAKTA YAŞAMA ETKİNLİGİ"ne davet ederek bu etkinliğimizi gerçekleştirmiş bulunuyoruz.

EVSİZLERLE İLGİLİ TÜRKİYE GENELİNE AİT BAZI BİLGİLER

Türkiye'de şimdiye kadar sokakta yaşayan evsizlerle ilgili bir sayım yapılmamıştır.

Türkiye genelindeki sokakta yaşayan evsiz insan sayısınınsa 70 bin ile 100 bin arasında olduğunu tahmin ediyoruz. İstanbul'da sokakta yaşayan evsiz insan sayısını 7 bin ile 10 bin orasında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu etkinlik için İstanbul Beyoğlu Taksim İstiklal Caddesini seçmemizin nedeni, Türkiye'de en çok sokakta yaşayan evsiz insanımızın İstanbul'da olması ve evsizlerimizin İstanbul'da en yoğun olduğu bölgenin de Beyoğlu Taksim İstiklal Caddesinde ve etrafında olması ve bu evsizlerimize her gün binlerce insanın şahit olmasına rağmen, sokakta yaşayan insanlarımız için kalıcı çalışmaların yapılmaması, 18-60 yaş arası barınmasız evsizlerimiz için evsizler evlerinin evsizler sığınaklarının evsizler yurtlarının evsizler rehabilitasyon merkezlerinin açılmamasıdır. Evsizlerimizin havaların çok soğumasıyla birlikte İstanbul büyükşehir belediyesi tarafından spor salonuna toplanması ve burada evsizlerimizin kısa süre tutulması ve sokaklara tekrar bırakılması ise ayrı bir insanlık dramıdır. Sokakta yaşayan insanlarımız için sembolik kısa süreli değil gerçekçi kalıcı, yılın 12 ayı 365 günü 24 saat devamlı  çalışmalar yapılmalıdır

Dünyada birçok ülkede  evsizler için kadın ve erkekler için ayrı ayrı evsizler evleri, evsizler yurtları, evsizler sığınakları açıldığı gibi evsiz barınmasız kalmış ailelere uygun hizmet verecek şekilde aileler için de evsizler merkezleri aile sığınakları da açılmıştır.Hatta alkol ve madde bağımlısı evsizler  içinde farklı farklı mekanlar oluşturulmuştur. KİLİSELERİN BİRÇOĞUNDA EVSİZLER SIĞINAKLARI BULUNMAKTADİR AMA ÜLKEMİZDEKİ CAMİLERİMİZDE MAALESEF BIRAKIN EVSİZLER İÇİN SIĞINAKLAR OLMASINI, EVSİZLERİMİZİN CAMİ AVLULARINDA BİLE KALMASINA MÜSAADE EDİLMEMEKTE, BİRÇOK CAMİ AVLUSUNDA CAMİ AVLUSUNDA YATMAK YASAKTIR YAZISI BULUNMAKTADIR. Benzer sığınaklar Türkiye'de de yapılmalıdır. Türkiye'de okul yaptıran, hastane yaptıran vb. bir çok bağışçı sponsor bulabilirsiniz ama sokakta yaşayan barınmasız insanlarımız için bir evsizler evi, evsizler sığınağı, evsizler barınağı, evsizler yurdu tabiri ile anılan bir sosyal merkez yaptıran ya da işleten yada işletilmesine yardımcı olan ne bir şirket ne bir ünlü nede bir zengin bulursunuz... En son geçen kış döneminde sokakta yaşayan insanlardan yaklaşık bin civarında olan kısmı, donarak ölüm tehlikelerine karşı spor salonlarına toplanmıştı. Spor salonlarına ancak, yaklaşık 10 bin evsizden bin evsiz toplanabilmiştir. Şimdi yine evsizlerimiz toplanmaya başlanmıştır. Bu evsizlerimizin spor salonlarında kalma süreleri 15 gün ile bir ay arasında değişmektedir. Bu süreden sonra çok büyük çoğunluğu sokaklara tekrar bırakılmakta, az bir kısmı memleketlerine gönderilmekte, (memleketlerine gönderilenlerin çoğu gittiği şehirlerde sokaklarda yaşamaya devam etmektedir) Yine çok az bir kısmı hastane ve sosyal bakım merkezlerine yerleştirilmektedir. Bu insanlık ayıbına kalıcı bir çözüm getirilerek son verilememektedir! Yıllardır aynı görev ihmali devam etmektedir.Sokakta yaşayan insanlarımız arasında,kılığı kıyafetinden belli olmayan birçok gizli evsiz insanımız da bulunmaktadır.  

18 Aralık cumartesi günü İstanbul Taksimde, Ankara Kızılay Meydanında, Kocaeli Sabri Yalım Parkında, Konya Kültürpark başta olmak üzere Türkiye'nin muhtelif yerlerinde toplananlar konser ya da mankenler için gelmedik arkadaşlar! Yılbaşı kutlamaları yapılıp milyonlar taksime akın etmedi!! UNUTTUKLARIMIZ hakları ihlal edilen, donarak ölenler, tecavüze uğrayan, açlıkla, hastalıkla vb sorunlarla karşılaşan ve vicdanımızla yüzleşmeye çekindiğimiz gerçeklerin aktörleri olan SOKAKTA YAŞAYANLAR için buluştuk! Yüreğinde hala bu acıyı hissedenler bugün buluşarak bu etkinliği gerçekleştirdi.

HABERE YORUM KAT