1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Evet, ‘resmî tarih’ler, kazananlarca yazdırılır, amma!..
Evet, ‘resmî tarih’ler, kazananlarca yazdırılır, amma!..

Evet, ‘resmî tarih’ler, kazananlarca yazdırılır, amma!..

TRT 1’de (evet, Devlet televizyonunda) 20-21 Kasım gecesi ‘Gündem Ötesi’ diye bir proğramda, bizdeki modern istihbarat’ın, MAH ve MİT’in öncüsü sayılan Kuşçubaşı’nı karalamak için ne lâzımsa, o yapıldı.

22 Kasım 2020 Pazar 14:52A+A-

Selahaddin E. Çakırgil, Kuşçubaşı Eşref'i yazdı:

M. Kemâl, Eskişehir civarında,  Yunan Ordusu’yla ‘İn Önü’ denilen mıntıkada cereyan eden çatışma veya muharebelerin cereyan şeklini Âfet İnan’a yazdırırken, Âfet Hanım, ‘Paşam orada öyle bir muharebe olmamıştı’ diye bir hatırlatma yapınca.. Paşa, ‘Tarihi, yapanlar yazdırır, ben ne diyorsam, sen öyle yaz..’ der;  Âfet İnan’ın hâtırâtında anlattığına göre..

Çünkü, muhtemelen, ya hâfızasında yanlış kalmıştır; ya da, zihninde çizdiği tabloyu anlatırken farazî bir muharebeyi de tabloya eklemiştir, vs..

*

Hemen belirtelim ki, şu, ‘Tarihi yapanlar yazdırır’ lafı, tamamiyle boş da değildir; belki biraz noksandır. Her halde, ‘resmî olarak kabul edilen tarih’ demek daha doğru olur.

Çünkü, tarih denilen ve artık geçmiş zamanda kalan hadiselerin bir de ‘mağlûblar eliyle ve diliyle yazılmış- anlatılmış olanı’ vardır ki, o, ‘gizli tarih’tir; o gizli tarihlerde galiblerin anlattıklarının tam tersine laflar edilir. Ama, mağlublar ve takipçileri galib gelinceye kadar, o tarihten açıkça söz edilemez.

Yazının Devamı >>>