1. HABERLER

  2. HABER

  3. ETA Ateşkes İlan Etti
ETA Ateşkes İlan Etti

ETA Ateşkes İlan Etti

İspanya'nın kuzeyiyle Fransa'nın güneybatısında bağımsızlık için 40 yıldır mücadele eden Bask örgütü ETA, ateşkes ilan etti.

06 Eylül 2010 Pazartesi 06:55A+A-

Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA, silah bıraktı. Hükümetin 'şiddeti bırak, görüşelim' teklifine örgüt, "Demokratik sürece devinim kazandırmak istiyoruz" yanıtını verdi.

İspanya'nın Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA silahlı örgütü, "silahlı eylemlerini durdurduğunu" açıkladı. BBC 'ye ulaşan video görüntüsünde konuşan örgüt üyesi grup, ateşkes kararının "demokratik sürece devinim kazandırmak için" birkaç ay önce alındığını açıkladı. İspanya hükümeti, Bask bölgesinin bağımsızlığı için 40 yıldır yaptığı eylemlerde 820 kişinin ölümüne neden olan örgütün şiddeti terk edip silah bırakması durumunda, örgüt ile görüşeceğini bildirmişti.

Maskeli üç örgüt üyesinin ETA bayrağı önünde bir masada göründüğü videoda, ortadaki üyenin okuduğu bildiride, ETA'nın şiddet eylemleri savunuluyor ancak konuşmanın sonuna doğru grubun hedeflerini barışçı ve demokratik yöntemlerle gerçekleştirmek istediği belirtiliyor. "ETA çatışmaya demokratik bir çözüm bulunması taahhüdüne bağlılığını teyit eder" açıklamasının yapıldığı bildiriden ateşkesin geçici mi yoksa daimi mi olduğu ise anlaşılmıyor.

Mücadeleye devam çağrısı

Bildiride, "Adanmışlıkları ne derecede olursa olsun, bütün Bask yurttaşlarını kendi alanlarında mücadeleye devam etmeye çağırıyoruz, böylece inkâr duvarını yerle bir edebilir ve özgürlük yolunda önlenemez yürüyüşümüze devam edebiliriz" sözleriyle Basklılara da çağrı yapılıyor.

Ateşkes kararının örgütün ileri gelenlerinin tutuklandığı ve Bask siyasi partilerinden ateşkes çağrılarının yükseldiği bir ortamda gelmesi, ETA'nın baskı altında kaldığı yorumlarına yol açtı. Ateşkes İspanya'da 40 yıldır süren şiddetin sona ermesi için bir şans ya da çatışmaya kısa bir ara olabilir. Daha önce süren barış görüşmeleri, 2006'da ETA'nın Madrid havaalanında düzenlediği bombalı saldırıda iki kişinin ölmesiyle son bulmuştu.

'İleri bir adım ama temkinli olunmalı'

İspanyol hükümeti ETA örgütünün ateşkes haberini "temkinli" karşıladı.

İspanya'da iktidarda bulunan Sosyalist İşçi Partisi, "İleri bir adım, ancak her zaman temkinli olunmalı" derken, ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) "ETA'nın ilan ettiği ateşkesler maalesef hep aynı şekilde sonuçlanmıştır ve İspanyol halkına kötü tecrübeler yaşatmıştır. Biz, ETA'dan ateşkes değil tamamen silah bırakmasını istiyoruz" açıklaması geldi.

(BBC)

HABERE YORUM KAT