1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Eski İhvan Yetkilisinden Anan'a "Şartlı Destek"
Eski İhvan Yetkilisinden Anan'a "Şartlı Destek"

Eski İhvan Yetkilisinden Anan'a "Şartlı Destek"

İhvan'ın sembol isimlerinden Neda, cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayan Anan'a gönderdiği "şahsi" mesajda, 6 şartı yerine getirmesi halinde adaylığının kabul edilebileceğini belirtti.

22 Ocak 2018 Pazartesi 12:21A+A-

Mısır'da eski Müslüman Kardeşler (İhvan) Teşkilatı Uluslararası İlişkiler Komiseri Yusuf Neda, eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan'ın cumhurbaşkanı adaylığının "6 şarta bağlı kalması koşuluyla" kabul edilebileceğini belirtti.

İhvan'ın önde gelen isimlerinden olan ancak hâlihazırda teşkilatta hiçbir resmi görevi bulunmayan Neda, cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını açıklayan Anan'a gönderdiği "şahsi" mesajında, "adaylığının bazı şartlar altında kabul edilebileceğini" ifade etti.

Eski İhvan yetkilisi, mesajında Anan'a hitaben şunları kaydetti:

"Mevcut Cumhurbaşkanı'nın şiddet, yığılan borçlar, güvenlik zafiyeti ve toprakların satılması konusundaki uygulamalarıyla yıktıklarını yeniden yapmak amacıyla cumhurbaşkanlığına aday olduğunuz yönündeki açıklamanızı okudum. İhvan'ın, ulusal mutabakata bağlı kalacağını ve cumhurbaşkanı seçilmenizi bazı durumları göz önünde bulundurarak kabul edebileceğini hiç tereddüt etmeden söyleyebilirim."

Anan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığının İhvan tarafından kabul edilmesi için 6 şart sunan Neda, bunları şöyle sıraladı:

"Ordunun halka hizmete ve devleti koruma görevine geri dönmesi, 2012 seçimlerine iade-i itibar verilmesi ve söz konusu seçimleri kazanan Muhammed Mursi'den halkın menfaati için cumhurbaşkanlığından feragat etmesinin istenmesi, yargının temizlenmesi, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi döneminde verilmiş siyasi kararların iptal edilmesi, tutukluların serbest bırakılması ve tazminat ödenmesi, polis teşkilatının temizlenmesi ve Mısır'ın sınırlarıyla ilgili alınan kararların yeniden gözden geçirilmesi."

Neda mesajında "Anan ile İhvan arasında ara buluculuk rolü üstlenebileceği" sinyali verirken, İhvan'dan ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nasıl bir yol izleneceğine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan Neda'nın "şahsi" mesajına ilk tepki Anan'ın seçim kampanyasını yürüten ekipten geldi.

Anan'ın seçim kampanyası sözcüsü Hazım Hüsni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimsenin şartını kabul etmeyeceklerini ancak önce mesajı okuyup sonrasında konuyla ilgili yapılabilecek bir şey olup olmadığına karar vereceklerini söyledi.

Söz konusu mesajın "İhvan-Anan ittifakı olmadığını" belirten Hüsni, "Şunu teyit edebilirim ki İhvan'la aramızda hiç bir bağlantı olmayacak. Anan'ın seçim kampanyası ekibi ile İhvan arasında ittifak yok. Ancak hiçbir Mısır vatandaşının düşüncesini ifade etme hakkını da elinden alacak değiliz." dedi

Eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan'ın, mart ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğu açıklanmıştı.

Mısır yasalarına göre, aday olmak isteyenlerin en az 20 milletvekilinin onayını ya da en az 15 ilden seçme hakkı olan 25 bin kişinin imzasını alması gerekiyor.

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT