1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'a hapis istemi
Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'a hapis istemi

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'a hapis istemi

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, bir söyleşide "darbe imasında bulunduğu" gerekçesiyle başlatılan soruşturma tamamlandı. Başbuğ'un 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi.

06 Mayıs 2021 Perşembe 00:31A+A-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosunca, İlker Başbuğ hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede İlker Başbuğ "şüpheli", AK Parti'nin bazı il ve ilçe başkanları ile kadın kolları başkanlarının da aralarında bulunduğu toplam 166 kişi ise "müşteki" olarak yer aldı.

"Darbe imasında bulundu"

İddianamede İlker Başbuğ'un, 4 Ocak'ta Cumhuriyet gazetesine verdiği mülakatta, "Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir'de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi. Çünkü erken seçim kararı alınmış bir hükümete karşı bir askeri darbenin gerçekleştirilmesi açıkça milletin siyasi idaresine de vurulacak bir darbe olurdu" sözlerini kullandığı hatırlatıldı.

Başbuğ'un bu söyleşide "darbe" imasında bulunduğu ve bu şekilde "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme veya aşağılama" suçunu işlediği anlatılan iddianamede, Başbuğ'un savcılıkça alınan ifadesine yer verildi.

Başbuğ'un "Türkiye Cumhuriyetinde Güç Odaklarının Mücadelesi kitap serisinin üçüncüsü olan 1961-1980 dönemini o günün şartlarında ve o günlerde gelişen olaylar çerçevesinde değerlendirdiği, suça konu ifadelerin daha önce yine bazı yazarlar tarafından da dile getirildiği ve bugünkü olaylarla herhangi bir şekilde ilişki kurulmasının doğru olmadığı" şeklinde beyanda bulunduğu anlatıldı. İddianamede, İlker Başbuğ'un suçlamaları reddettiği bilgisi verildi.

1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemi

İddianamede, Başbuğ'un "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi, başsavcılıkça gönderilen iddianameyi kabul etti. Başbuğ, açılan dava kapsamında önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

Daha önce ifade vermişti

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Cumhuriyet gazetesinde yer alan ifadeleriyle ilgili hakkında yapılan suç duyurularına ilişkin soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın daveti üzerine, 10 Şubat 2021'de İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek başsavcılığa ifade vermişti.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum