1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed’in Varil Katliamına Goril Desteği
Esed’in Varil Katliamına Goril Desteği

Esed’in Varil Katliamına Goril Desteği

Rusya, Esed rejiminin varil bombalarıyla gerçekleştirdiği katliamlara yönelik kınama kararı alınmasını dahi engelliyor!

02 Ocak 2014 Perşembe 18:35A+A-

HAKSÖZ-HABER

Uluslararası kamuoyu Suriye’de gözünü kimyasal silahlara dikmiş ve bunların imhasına odaklanmışken, her gün onlarca, yüzlerce insan konvansiyonel silahlarla katledilmeye devam ediyor.

Bu silahların bir kısmı ileri teknoloji gerektirmeyen basitlikte silahlar. Geçtiğimiz ay Halep’te yüzlerce can alan varil bombaları gibi.

Varil bombası temelde el yapımı bir silah sayılabilir. Silindir şeklindeki bir petrol varili mazot ya da benzinle dolduruluyor. Patlayıcı ile birlikte içine çivi ya da şarapnel etkisi yapacak metal malzemeler konuluyor. Belli bir yükseklikten helikopterden aşağıya insanların tepesine atılıyor.

Baas rejiminin bu tür silahlara neden başvurduğu açık. Yüksek hızla seyreden uçaklarla somut hedefleri vurabilme zorluğuna karşın helikopterlerden atılan bu silahlarla istenilen bölgelerde katliam yapmak zor değil. Esed rejimi bu silahı ilk olarak 2012 Ağustosu’nda kullanmıştı.

Bu silahların kullanımı uluslararası sözleşmelerle yasaklanmasına karşın BM’in ilgili sözleşmesini Suriye tanımıyor. Human Rights Watch defalarca bu silahların kullanımının savaş suçu olduğunu ve kullananların yargılanması gerektiğini ısrarla vurguladı ama hiçbir şey değişmedi.

Geçtiğimiz hafta BM Güvenlik Konseyi’nde sivil yerleşim bölgelerine Esed rejiminin bu silahlarla yaptığı saldırıları kınamaya yönelik bazı Batılı ülkelerin kınama teklifi Rusya tarafından reddedildi. Rusya bilindiği gibi yaklaşık üç yıldır Suriye rejimi ile ilgili her türlü kararı engelliyor. 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum