1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. “Esed’in Katliamlarını Engellemeyenler de Sorumludur”
“Esed’in Katliamlarını Engellemeyenler de Sorumludur”

“Esed’in Katliamlarını Engellemeyenler de Sorumludur”

Duma’da gerçekleştirilen kimyasal saldırı hakkında konuşan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Bu saldırı ve ölümlerden Suriye yönetimi kadar, bu vahşeti, saldırıyı ve ölümleri engellemeyenler de sorumludur.” değerlendirmesinde bulundu.

10 Nisan 2018 Salı 08:37A+A-

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu’nun ardından yaptığı açıklamada insanlığa karşı işlenen sistematik suçların kimyasal silahlarla olup olmasına bakılmaksızın hızla cezalandırılması için çağrı yaptı.

AA’da yer alan habere göre, bu vahşetten ve insanlık suçu saldırıdan dolayı Esed rejimini şiddetle kınadıklarını vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:

Cezasız Kaldıkça Hukuk Anlamsızlaşıyor

“Bu saldırısıyla Suriye rejimi, kimyasal silah kullanımını yasaklayan uluslararası sözleşmeler ve uluslararası hukuk ile BM Güvenlik Konseyi kararlarını bir kez daha hiçe saymıştır, çiğnemiştir.

Daha önceki saldırının karşılıksız kalması, rejimi bu saldırı için cesaretlendirmiştir. Suriye yönetiminin bundan önceki kimyasal saldırısı karşılıksız bırakıldı. Umarız Suriye yönetiminin bu seferki kimyasal saldırısı karşılıksız bırakılmaz. Aksi takdirde uluslararası sözleşmelerin de uluslararası hukukun da uluslararası örgütlerin de bir anlamı kalmaz. Suriye yönetiminin işlediği insanlık suçunun ve bunun sonucu öldürdüğü onlarca masumun vebali, elbette öncelikle Suriye yönetiminindir. Ancak bu saldırı ve ölümlerden Suriye yönetimi kadar, bu vahşeti, saldırıyı ve ölümleri engellemeyenler de sorumludur.”

Kimyasal Silahlarla Ölenler de İnsan, Diğer Silahlarla Ölenler de

“Suriye’de yaşananlar hepimizi derinden üzmektedir. Sadece son olaylar değil bugüne kadar yaşananlar da çok kötü sonuçlar ortaya koymuştur. Kimyasal silah sonucu ölenler insan olduğu gibi, diğer silahlarla ölenler de insandır. Diğer silahlarla siviller öldüğünde de aynı tepkinin verilmesi gerekir. Öldüren maddeye göre tavır takınmak doğru bir yaklaşım değildir. Ölen insana göre tavır takınmak doğru bir yaklaşımdır.”

Rusya ve İran da Suçun Ortağı

“Suriye yönetiminin katlettiği binlerce insanın sorumluluğu elbette Suriye rejimine aittir. Ancak bu katliamları önleme gücüne sahip olup da gücünü kullanmayanlar da olup bitenlerden mesuldür. Daha önceden de kimyasal silah kullanmıştı, soruşturuldu ama adım atılmadı. Bu konuda artık söz söylemenin ötesinde işler yapmak gerekir.”

Kimyasal Silah Kullanıldığı Net

“Türkiye Suriye’deki son saldırıya ilişkin tutumunu en net şekilde ortaya koyan ülkelerdendir. Ortada fotoğraflar var, görüntüler var. Bunları incelediğimizde bunların normal silahlarla oluşmadığına dair uzmanların kanaatleri var. Tarafların iddialarına bırakılmayacak kadar önemli bir konudur bu. Uluslararası kuruluşların olup bitenleri süratli şekilde soruşturmasında ve kamuoyunu aydınlatmasında fayda vardır.

Bize ulaşan bilgilere baktığımızda, kimyasal silah kullanıldığı net şekilde gözüküyor ancak uzmanlar tarafından incelenmesi de son derece önemlidir. Suriye’nin ABD ve Rusya’nın güç savaşına kurban edilmemesi gerekir. Masumlar ölüyorsa, uluslararası hukuk çiğneniyorsa hepimizin uluslararası hukuka sahip çıkması lazım.”

HABERE YORUM KAT