1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Esed'in Gitmesini Kapsamayan Çözüm Kabûl Edilemez"
"Esed'in Gitmesini Kapsamayan Çözüm Kabûl Edilemez"

"Esed'in Gitmesini Kapsamayan Çözüm Kabûl Edilemez"

Suriye'deki direnişçilerden Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), işgale son verip Esed rejimine olan desteğini çekmedikçe Rusya ile görüşmeyeceklerini açıkladı.

02 Kasım 2015 Pazartesi 16:12A+A-

ÖSO komutanları, rejimin Rusya hava güçlerinin desteğiyle geçen ayın başlarında ülkenin kuzeyindeki Hama kırsalında başlattığı saldırıları, direnişçi birliklerin bölgedeki mücadelesinin yanı sıra ÖSO'nun Rusyalı yetkililerle görüşmesi gibi konuları AA muhabirine değerlendirdi.

Gazze Birliği Komutanı Yüzbaşı Cemil es-Salih, rejim güçlerinin Hama kırsalındaki planlarının başarısız olduğunu belirterek, Rusya’nın Suriye'ye müdahalesinin, direnişçi grupların birliğini pekiştirdiğini ve “işgal karşısında mücadele” fikriyle savaşılmaya başlandığını ifade etti.

“Rusya’nın Savaş Uçakları Rejim Güçleri Gibi Suriye Halkını Bombalıyor”

Rusya'nın “saldırgan ve işgalci bir devlet” olduğunu söyleyen Yüzbaşı Salih, “Rusya’nın savaş uçakları rejim güçleri gibi Suriye halkını bombalıyor. Savaş meydanında diyalog ancak savaş ile olur. Rusya ile görüşmeler, Suriye'deki işgaline son verip rejimi desteklemekten vazgeçmesine bağlı.” dedi.

“Rusya Kuvvetleri, ÖSO'ya Bağlı Karargâhlara Bombalı Saldırı Düzenledi”

ÖSO çatısı altındaki gruplardan Ceyşu'n-Nasr Komutanı Muhammed el-Mansur da Rusya kuvvetlerinin, Suriye'ye müdahalesinin ilk aşamalarında konuşlandığı Lazkiye kırsalındaki Hamim Askerî Havaalanı'ndan ÖSO'ya bağlı karargâhlara bombalı saldırı düzenlediğini, rejim güçlerinin ise Hama kırsalının Atşan beldesinden Sehlul Gab'a kadar uzanan bölgede daha önce görülmemiş yoğunlukta askerî birliklerin yer aldığı yeni bir cephe açtığını ifade etti.

“Rejim Güçlerine Karşı Müdafaadan, Saldırı Konumuna Geçildi”

Rejim güçlerinin Hama kırsalındaki ilk saldırılarının ardından ÖSO'nun ortak operasyon birimi kurduğu ve saldırılar karşısında toparlandığını dile getiren Mansur, “Hama'ya bağlı Kefr Nabude beldesi, bir süre önce ÖSO birlikleri tarafından kontrol altına alındı ve rejim güçlerine karşı müdafaadan, saldırı konumuna geçildi.” diye konuştu.

“Hedef Rejimin Düşürülmesi”

Mansur, “Suriye Halkı Dostları”nın sağladığı askerî desteğin sahadaki dengelerin değişmesine katkısı olduğunu belirterek, donör ülkelerden uçaksavar istediklerini aktardı.

Temel hedeflerinin rejimin düşürülmesi ve halka uygulanan baskılara son verilmesi olduğunu ifade eden Mansur, bu hedefe ister siyasî çözümle ister güç kullanılarak ulaşılacağını kaydetti.

“Esed'in Gitmesini Kapsamayan Hiçbir Siyasî Çözüm Kabûl Edilemez”

ÖSO çatısı altındaki Sakur el-Cebel Tugayları Komutanı Yüzbaşı Ahmed Ebu'l Leys, Hama kırsalı ve sahil kesiminde Rusya’nın savaş uçaklarının saldırılarına karşı mücadelede ÖSO birliklerinin büyük rol oynadığını vurgulayarak, “ÖSO birlikleri bölgede diğer direnişçi gruplarla koordineli şekilde Suriye'nin farklı bölgelerinde rejim güçlerine karşı operasyonlar düzenledi.” ifadesini kullandı.

Ebu'l-Leys, ülkedeki krize çözüm bulunmasına ilişkin olarak da, “Beşşar Esed, genel kurmayları ve Suriye halkının öldürülmesinde parmağı olanların gitmesini kapsamayan hiçbir siyasî çözüm kabûl edilemez. ÖSO, böyle bir çözümü hiçbir şart altında kabul etmeyecek.” diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT