1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Şimdi de Vakum Stokluyor!
Esed Şimdi de Vakum Stokluyor!

Esed Şimdi de Vakum Stokluyor!

Suriye'deki kimyasal silahlar imha edilmeye başlanırken Esed yönetiminin elinde kimyasal silah kadar ölümcül vakum bombası olduğu iddia ediliyor.

22 Ekim 2013 Salı 16:29A+A-

Suriye'de Birleşmiş Milletler ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü heyetleri kimyasal silahları imha ederken Beşar Esad'ın elinde en az kimyasal silah kadar etkili olan vakum bombalarının bulunduğu bildiriliyor. Muhalifler, rejim güçlerinin bu silahların birçok yerde kullanıldığını iddia ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Suriye'de vakum bombası kullanıldığından neredeyse emin olduğunu açıklamıştı.

Vakum bombası kimyasal maddeye sahip olmadığı için Suriye'deki BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ekiplerinin ilgi alanına girmiyor.

Vakum bombası, ilk kez ABD tarafından Vietnam'da, Rusya tarafından da Afganistan ve Çeçenistan'da kullanıldı. İngiltere de Taliban ile mücadalesinde bu silahı kullandığını kabul etmişti.

Vakum bombası kimyasal maddeye sahip olmadığı için kimyasal silah kategorisinde bulunmasa da ölümcül bir etkiye sahip. Bomba iki aşamalı olarak infilak ediyor. İlk aşamada havada patlayan bomba farklı bir basınç dalgası oluşturuyor, ardından da bombadan yayılan gazlar vakum etkisi oluşturarak oksijeni yok ediyor. Bomba patladıktan sonra çok yüksek bir sıcaklık meydana geliyor.

 

HABERE YORUM KAT