1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Rejimi Siyonistlerden Çok Şey Öğrenmiş
Esed Rejimi Siyonistlerden Çok Şey Öğrenmiş

Esed Rejimi Siyonistlerden Çok Şey Öğrenmiş

Lazkiye'de bölgeyi terk eden sivillere ait evler, birikmiş faturalar bahane edilerek rejim yandaşlarına satılmaya başlandı.

19 Mayıs 2013 Pazar 07:44A+A-

TAHİR ALPEREN / YENİ ŞAFAK

Suriye'de 3. yılında devam eden savaşta sivil kayıplar her geçen gün artarken, özellikle sahil şeridinde Sünnileri hedef alan saldırılar 'Sünni temizlik' iddialarını gündeme getirmişti. Şimdi ise Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Lazkiye ve civarında giriştiği operasyonlarla ikinci aşamaya geçtiği belirtiliyor.

Başkent Şam'ı kaybetmesi halinde B planı olarak 'Lazkiye merkezli Nusayri devleti' kurma hazırlığında olduğu iddia edilen Esed rejimi, İsrail'in Filistin topraklarında yaptığını şimdi kendi ülkesinde yapmaya başladı. 'Nusayri devletinin önünü açmak için geçtiğimiz haftalarda Banyas'ta 800 kişinin öldüğü katliamla etkin temizlik yaptığı' ifade edilen Esed, Lazkiye'de yerleşim yerlerini 'aynileştirme' faaliyetine başladı.

GÖSTERMELİK TEBLİGAT

Suriye rejimi, Lazkiye'de yaşayan ve iç savaşın başlamasının ardından evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşların evlerini, faturalarını ödemedikleri gerekçesiyle haczediyor. İki yıllık biriken elektrik, su ve telefon faturaları gerekçe gösterilerek rejim karşıtı görülen yüzlerce Sünni ailenin malları haciz adı altında gasbedilirken, çoğu ailenin evi de başkalarına satıldı. Terk edilen evlerin kapılarına göstermelik tebligatlar bırakılırken, Lazkiye'nin tamamında birkaç gün önce başlayan haciz şoku ile Sünni vatandaşların mülkleri talan edildi. Sistemli bir şekilde tehcire zorlandığı görünen vatandaşların evlerini yine rejime yakın şahısların satın aldığı belirtildi. Olayların en sık görüldüğü yerlerin ise Lazkiye'nin sahil kesimlerinde bulunan elit bölgeler olduğu ifade edildi.

SIRADA ŞAM MI VAR?

Beşşar Esed yönetiminin aynı uygulamayı yakın zamanda başkent Şam'ın hakim oldukları bazı bölgelerinde de başlatacakları ifade ediliyor. Öte yandan konunun Suriye Ulusal Konseyi'nden üst düzey bazı isimlere intikal ettiği ve konsey yetkililerinin bir bildiri yayımlayarak, savaşın sona ermesi durumunda iç savaşın devam ettiği sırada haciz yoluyla taşınmazların el değiştirmesi sürecini kesinlikle kabul etmeyeceklerini açıklayacakları öğrenildi.

Suriye'nin Akdeniz kıyısında yer alan Tartus iline bağlı Banyas ilçesinde mayıs ayı başında bir katliam yaşanmıştı. Aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu 800 sivilin bıçaklanarak öldürüldüğü belirtilen katliamın ardından bölgede yaşayan onlarca Sünni aile kaçış için yollara düşmüştü.

 

HABERE YORUM KAT