1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Rejimi Kendisiyle Uzlaşan Muhalifleri Ortadan Kaldırdı
Esed Rejimi Kendisiyle Uzlaşan Muhalifleri Ortadan Kaldırdı

Esed Rejimi Kendisiyle Uzlaşan Muhalifleri Ortadan Kaldırdı

Suriye'de Esed rejiminin, kendisiyle uzlaşma yolunu seçerek anlaşan muhalifleri öldürdüğü ortaya çıktı.

06 Temmuz 2020 Pazartesi 14:19A+A-

Suriye'de iç savaşın ilk yıllarında rejim güçlerinden ayrılarak muhalif saflara katılan askerlerin bir kısmı, son dönemlerde rejimle uzlaşarak silah bırakma kararı almıştı.

Kendilerine bir zarar verilmemesi şartıyla silah bırakan ve rejim güçlerine yeniden katılan bu güçler, Esed rejimi tarafından tek tek öldürülerek ortadan kaldırıldı.

Özellikle Esed rejiminin Suriye'nin güneyindeki Dera ilini 2018 yılında ele geçirmesi sonrası yüzlerce muhalif, rejim ile 'uzlaşı' anlaşması imzalayarak, rejim birliklerine katılmıştı. Bu kişiler Esed rejimi saflarında ülkenin diğer bölgelerinde muhaliflere karşı savaşmış, bazıları da Rusya tarafından Hafter saflarında savaşmak üzere Libya'ya gönderilmişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejimle uzlaşı anlaşması imzalayan en az 219 eski muhalif savaşçının ortadan kaybolduğunu, öldürüldüğünü veya rejim elinde işkence gördüğünü açıkladı.

Bunlardan 32'si işkenceler ve rejim cezaevlerindeki kötü koşullar nedeniyle öldü.

Ölenlerin çoğunun ise Deralı olduğu belirtildi.

Ailesine ceset numarası gönderildi

Bu kişilerden biri, Selam isimli Deralı eski asker. 26 yaşındaki Selam, rejim ile uzlaşı anlaşması imzalayarak, Esed güçlerine katılmak üzere teslim oldu. 2018 yılında teslim olduktan kısa bir süre sonra, orduya katılma işlemlerini gerçekleştirmek için başkent Şam'a giden Selam'dan uzun süre haber alınamadı.

Ailesinin uzun süren uğraşları sonucu, rejim, bilgi alma taleplerine yazılı bir yanıt verdi. Yanıtta, Selam'ın ölüm tarihi ve ceset numarası yer alıyordu.

Öldüğü açıklanan bu isimlerin cesetleri ise ailelerine verilmiyor.

Suriye'de 9'uncu yılını geride bırakan iç savaşta Esed rejimi muhalif güçlerin elindeki bölgelerin büyük çoğunluğunu ele geçirmiş durumda. Ancak Suriye'deki savaşa sebep olan keyfi muamele ve işkencelerin devam etmesi, Esed rejimine yönelik muhalefetin, savaş bitse bile hiçbir zaman kontrol altına alınamayacağı şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum