1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed İki Önemli Generalini Görevden Aldı
Esed İki Önemli Generalini Görevden Aldı

Esed İki Önemli Generalini Görevden Aldı

Esed, birbirine düştükleri ileri sürülen iki önemli generalini görevden aldı.

20 Mart 2015 Cuma 22:07A+A-

Esed Önemli İsimleri Görevden Aldı

Esed rejimine güvenlik kaynakları, Beşşar Esed’in, istihbaratın iki önemli ismini görevden aldığını söyledi. Bunlardan biri, adı Hariri suikastine karışan general Rustem Gazale.

AFP’nin verdiği bilgiye göre Esed, Siyasi Güvenlik Başkanı Rustem Gazale ile birlikte Askeri Güvenlik Başkanı general Refik Şahade’yi de görevden aldı. İki isim istihbarat teşkilatının güçlü isimleri olarak biliniyordu.

Kaynak, görevden alınan generalin yaklaşık iki hafta önce fiziki müdahaleye varan sert tartışmalar yaşadığını ve bunun ardından Esed’in iki ismi görevden aldığını aktardı.

Hariri suikastinden sorgulanmıştı

Rustem Gazale, Suriye ordusunun 2005 yılında Lübnan’dan çekilmesinden önce burada askeri istihbarat biriminin başkanlığını yapıyordu. 62 yaşındaki Gazale, daha sonra Şam Kırsalı Askeri İstihbarat Başkanlığı’na getirilmişti.

General Gazale, 18 Temmuz 2012’de 4 önemli komutanın düzenlenen saldırıda ölmelerinin ardından Suriye Ordusu Siyasi Güvenlik Başkanlığı’na getirilmişti.

Gazale, 2005 yılının Şubat ayında suikast sonucu öldürülen Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri suikasti ile ilgili olarak sorgulanan beş Suriyeli subaydan biriydi.

Yaralandığına dair iddialar vardı

Al Jazeera’ye bilgi veren kaynaklar, Şubat ayının sonunda, görevden alınan Rustem Gazale’nin, görevden alınan diğer isim Refik Şehade’ye bağlı bir grupla giriştiği çatışmada Dera’nın Karfa köyünde ayağından ve sol gözünden yaralandığını aktarmıştı. Aynı kaynaklar, Gazale’nin hastanede olduğunu ve durumunun iyiye gittiğini bildirmişti.

Bazı muhalif kaynaklar da, Facebook’ta Gazale’nin görevden alındığına dair bilgiler yayıyordu. Muhalif kaynaklar, Esed’in görevden aldığı Gazale’nin yerine general Zuheyr Hamd’i getirdiğini iddia ediyordu.

Muhalifler, Gazale’nin evinin patlatılma anı olduğunu iddia ettikleri görüntüleri sosyal paylaşım sitesi Youtube’da yayınlamıştı.

Suriye'de beşinci yılına girmek üzere olan iç savaşta şimdiye kadar 220 binden fazla insan hayatını kaybetti. Rejimin hapishanelerinde 215 bin kişi tutuklu bulunurken 85 bin kişiden ise haber alınamıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT