1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Güçlerinden Varil ve Vakum Bombalı Saldırı
Esed Güçlerinden Varil ve Vakum Bombalı Saldırı

Esed Güçlerinden Varil ve Vakum Bombalı Saldırı

Esed güçlerinin, Şam, İdlib ve Dera'da varil ve vakum bombasıyla düzenlediği saldırılarda 44 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı.

03 Şubat 2015 Salı 00:58A+A-

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR) tarafından yapılan açıklamada, Esed güçlerine ait savaş uçağının direnişçilerin kontrolündeki Dera'nın Casim beldesine düzenlediği saldırılarda 17 kişinin yaşamını yitirdiği ve onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.

Rejim helikopterlerinin, direnişçilerin denetimindeki İdlib'in Han Şeyhun ilçesindeki sanayi bölgesini varil bombasıyla bombalaması sonucu 17 kişinin öldüğü, 25 kişinin yaralandığı kaydedilen açıklamada ayrıca, Esed ordusunun başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesi ile Duma ilçesinde yerleşim yerlerini "vakum bombasıyla" bombaladığı ve 10 kişinin hayatını kaybettiği, 75 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Bu arada Duma'da, yerel aktivist Yusuf Bustani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esed güçlerine ait savaş uçağının Duma'da yerleşim yerini bombalamasında çok sayıda binanın yıkıldığını, onlarca iş yeri, ev ve aracın kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Saldırıda yaralananların bölgedeki sahra hastanelerine kaldırıldığını ifade eden Bustani, "Sivil savunma ekipleri çok sayıda ölü ve yaralıyı yıkılan evlerin enkazından çıkardı. Yaralılar ambulanslarla ilçedeki sahra hastanelerine kaldırıldı. Ölü ve yaralılar arasında kadın ve çocuklar da vardı" dedi.

"Saldırı yerinde can pazarı yaşandı. Halk çocuklarını alarak bölgeden kaçmaya başladı" ifadesini kullanan Bustani, sözlerini şöyle sürdürüldü:

"Rejimin hava saldırısında yıkılan binalar cadde ve yolları kapattı. Bundan dolayı yaralılar güçlükle hastanelere yetiştirildi. Sivil savunma ekipleri yıkılan binaların enkazında ölü ve yaralıların olup olmadığına ilişkin araştırmalarına devam ediyor. Ölü sayısının yükselmesinden endişe ediyor. Rejim Duma'da 9 farklı noktayı bombaladı. Bu nedenle Duma'da ölü sayısının yükselmesinden endişe ediyor."

Esed rejimi, Mart 2011’de başlayan Suriye halkının isyanına silahla müdahale ederek ülkeyi iç savaşa sürüklemişti.

4 yıl geçmesine rağmen Esed rejimi İran, Hizbullah ve Rusya’nın destekleriyle hâlâ ayakta. Ülkede devam eden çatışmalar ve iç savaşta ülkedeki insani durum her geçen gün daha da kötüleşiyor.

200 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Suriye'den ayrılmak zorunda kalan sığınmacılar büyük oranda Lübnan, Irak, Ürdün ve Türkiye gibi komşu ülkelerde yaşıyor.

BM verileri, Mart 2011’den bu yana 3 milyondan fazla insanın Suriye'yi terk ettiğini gösteriyor. Ancak Lübnan'daki bir milyon 140 bin, Ürdün'deki 630 bin ve Türkiye'deki bir milyon 600 bin Suriyeli mülteci dikkate alındığında bu sayının çok daha fazla olduğu düşünülüyor.

 

HABERE YORUM KAT