1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esad, Suriye'yi Harabeye Döndürdü (VİDEO)
Esad, Suriyeyi Harabeye Döndürdü (VİDEO)

Esad, Suriye'yi Harabeye Döndürdü (VİDEO)

Suriye'de Humus'un semtleri Halidiye ve Baba Amr'dan sonra Rastan ve Zabadani de yıkılıyor.

06 Mart 2012 Salı 10:47A+A-

Suriye’nin başkenti Şam’ın Zabadani semtinde güvenlik güçlerinin saldırılarında caddelerin yanı sıra, evlerin duvarlarında saldırılarda kullanılan ağır silahların izi gözlerden kaçmıyor. Zabadanili muhalif, saldırılarda ağır silahların kullanıldığını, birçok evin ağır hasar gördüğünü ya da yıkıldığını belirterek, saldırılar sırasında atılan roketlerle bazı evlerde yangın çıktığını ve çoğu insanın çıkan yangınlar neticesinde yaralandığını söyledi.

Evlere atılan bazı el bombalarının patlamadığını ve bunların kendileri için büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade eden muhalif, bazı el bombalarının daha sonra patladığını kaydetti. Muhalif sözlerine şu şekilde devam etti: “Atılan roketler sonucunda birçok kişi öldü. Yaralılar ise hastanelere ulaştırılamadı ve bazı evlerde kurulan gizli tedavi merkezlerinde tedavi edildi. Ama bunun için de sürekli ilaç ve tedavi malzemesine ihtiyaç duyuyoruz.”

İşte çocukların yaşadığı dram:

HER EVDE BİR DRAM

Muhalif, her evde bir dramın yaşandığını, sokaklarda sıkı kontrollerin olduğunu, ama buna rağmen aktivistlerin, görüntü ve haberleri farklı yöntemler kullanarak yaydıklarını ifade ederek, “Güvenmediğimiz kişilere bir şey anlatamıyoruz. Çünkü tutuklanıp bırakılanlar, hapishane yerine ölümü tercih ediyor” şeklinde konuştu.

Kentin bazı yerlerinin Baba Amr’dan farklı olmadığını ifade eden muhalif, saldırılardan dolayı halkın bazı temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını, kentte yakacak mazot bulmakta sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti.

Bombardımandan kaçan binlerce kişi, Lübnan’a sığındı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a bağlı güçlerin Humus’un Baba Amr mahallesinden sonra Rastan’ı da bombalamaya başlamasının ardından 2 bin kadar Suriyelinin yürüyerek zor şartlar altında Lübnan’a kaçtığı bildirildi. Lübnanlı yetkililer, karın erimesi ve hava şartlarının düzelmesiyle mültecilerin sayısında artış olacağının beklediğini söyledi.

İrsal Beldesi Belediye Başkanı Halil Huceyri, acil yardım çağrısında bulunarak, “Mülteciler, Lübnan’ın kendi iç yapısındaki şartlardan dolayı İrsal’de kalmak zorunda, ancak bölgenin bunu kaldırabilecek durumu yok” dedi.

Huceyri, ileride mülteci akını olmasını beklediklerini ifade ederek, öncelikli olarak gıda, tıbbi malzeme ve battaniye olmak üzere yardıma ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Mültecilerin arasında yaralılar da var.

Suriyeli askerler katlettiklerinin başında:

Çatışmalar Sürüyor

Suriye muhalefetine yakın kaynakların bildirdiğine göre Suriye’nin Ürdün’e sınır olan şehri Der’a’da şiddetli çatışma çıktı. Muhalif Özgür Suriye Ordusu’na bağlı askerlerin Suriye Ordusu’na ait askeri noktaya düzenlediği saldırıda Suriye Ordusu’nun ağır kayıplar verdiği iddia edildi.

Reuters’e konuşan Der’alı aktivist Mahir Abdulhak, Özgür Suriye Ordusu’nun düzenlediği saldırıya eş zamanlı olarak Suriye Ordusu’nun da hareket eden herşeye ateş açtığını söyledi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü Mirsad ise muhalif silahlı grupların kontrolünde olan Humus’un Rastan bölgesinin, Suriye Ordusu tarafından şiddetli bir şekilde bombalandığını duyurdu.

İsrahaber’de yer alan habere göre Özgür Suriye Ordusu, Şam'a bağlı Harasta'daki istihbarat merkezine de silahlı saldırı düzenlerken Hama, İdlib ve Halep'in bazı bölgelerinde muhaliflerle rejim yanlıları arasında silahlı çatışmanın yaşandığı bildirildi.

Öte yandan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, dünkü operasyonlarda ve çatışmalarda Humus'ta 7, İdlib'de 2, Dera'da 2, Halep, Çeble ve Hama'da ise birer kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT

5 Yorum