1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esad İmza Attı Ama Suriye’de 120 Kişi Öldü!
Esad İmza Attı Ama Suriye’de 120 Kişi Öldü!

Esad İmza Attı Ama Suriye’de 120 Kişi Öldü!

Şam yönetimi Arap Birliği'nin anlaşmasını kabul ettikten sonra meydana gelen olaylarda en az 120 kişi hayatını kaybetti.

20 Aralık 2011 Salı 10:26A+A-

Suriye yönetimi Arap Birliği’nin anlaşmasını imzalarken; ülke çapında meydana gelen olaylarda ölü sayısı 120’ye yükseldi. Ölenlerin çoğunluğunu firar eden askerler oluşturuyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ülkenin İdlib kentinde firar eden askerlerin Baas güçleri tarafından tarandığını açıkladı. Muhalif eylemciler gün boyunca Humus ve Dera gibi çeşitli noktalarda yaşanan çatışmalarda da 50 kadar sivilin öldüğünü söyledi.

GÖZLEMCİLER İÇİN İMZA ATILDI

Çatışmalar sürerken Şam yönetimi, ülkede şiddete son verilmesine yönelik Arap Birliği planı kapsamında ülkeye yabancı gözlemci girişini kabul eden bir protokole imza atıyordu. Arap Birliği barış planının uygulanmasını denetleyecek gözlemcilerle ilgili protokol, Mısır'ın başkenti Kahire'de imzalandı.

BM Genel Kurulu ise Rusya tarafından getirilen bir karar tasarısını açık farkla onaylayarak Suriye'yi siyasi muhalefeti şiddet kullanarak bastırdığı için sert dille kınadı.

ULUSAL KONSEY ANLAŞMAYI BEĞENMİYOR

Ulusal Konsey adlı Suriyeli muhalif oluşum, kararın fazla önem taşımadığını savunarak, bu adımı konunun BM Güvenlik Konseyi'ne gelmesini önlemeye yönelik bir manevra olarak niteledi.

Muhalifler, hükümetin tankların kentlerden çekilmesini öngören Arap Birliği barış planı konusunda da samimi olduğuna inanmıyor. Anlaşma doğrultusunda ilk gözlemcilerin önümüzdeki birkaç günde ülkeye ulaşması hedefleniyor. Mart ayından bu yana ölen sivillerin sayısının ise beş bini aştığı tahmin ediliyor.

 

HABERE YORUM KAT