1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ermenek'teki Madeni İki Yıl Önce de Su Basmış
Ermenek'teki Madeni İki Yıl Önce de Su Basmış

Ermenek'teki Madeni İki Yıl Önce de Su Basmış

Karaman'ın Ermenek ilçesinde su baskını nedeniyle 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağında, 2 yıl önce de bir galerinin su aldığı belirtildi.

31 Ekim 2014 Cuma 11:52A+A-

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Maden Yatakları Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arıkmahsur kalan işçiler için umutların giderek azaldığını söyledi.

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanlığı görevini de yürüten Arık, kazanın meydana geldiği gün incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gittiğini, maden çevresinde araştırmalar yaptığını dile getirdi.

Madene getirilen pompalarla galerideki suyun çekildiğini anımsatan Arık, işçilerin mahsur kaldığı tahmin edilen bölgeye ne zaman ulaşılacağının belirsiz olduğunu ifade etti.

2 YIL ÖNCE DE BENZERİ OLMUŞ

Arık, çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Galerinin içerisine aşırı kum, kil ve kırıntı indiği için buradaki su çekildiğinde o çamurun çıkarılması daha da zor olacaktır. O çamuru çekemezsek işçilerimiz orada daha da uzun süre kalacak gibi görünüyor. Allah yardımcıları olsun. Sonuçta çalışmalar devam ediyor. Bölgede hidrojeoloji çalışması net olarak yapılmış mı? Bununla ilgili kesin bir veri yok. Orada işçi yakınlarıyla görüşmemizde; 2 yıl önce cuma namazı vakti işçilerin olmadığı sırada su baskını yaşandığı, galerinin ağzına kadar su dolduğunu öğrendik. Kimse ölmediği için duymadık. Geçmişte de benzer bir kaza olmuş burada."

Madenin çevresinde incelemelerde bulunduğunu aktaran Arık, madenin tavanında göçmeler başladığına işaret etti.

SU NEREDEN GELİYOR?

"Gözlemlerimde, yukarıdan aşağı doğru bir fay, yani kırık sistemi de olduğunu gördüm. O kırık sistemine bağlı olarak su oradan gelmiş olabilir" diyen Arık, şunları kaydetti:

"Bugünkü göçmelerden sonra tavandan göçmeler de başladı. Dolayısıyla oradan hala su geliyor. Maden çevresindeki kuyularda arkadaşlarımız ölçümler yaptı. Buna göre yer altı su seviyesinde bir değişim yok. Yani daha önce işletilen madenden gelen bir su varlığı ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT