1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan'dan Askere Resepsiyon Eleştirisi
Erdoğandan Askere Resepsiyon Eleştirisi

Erdoğan'dan Askere Resepsiyon Eleştirisi

Çankaya Köşkü'nde üç yıldan sonra tek resepsiyon düzenlendi. Komuta kademesi ve CHP'nin katılmadığı davete MHP, BDP, DSP ve BBP liderleri parti kurmaylarıyla birlikte geldi.

30 Ekim 2010 Cumartesi 11:06A+A-

29 Ekim Cumhuriyet kutlamaları dolayısıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde akşam saatlerinde verdiği resepsiyona yaklaşık 1500 davetli iştirak etti. 'Başörtüsü' tartışmaları ekseninde üç yıldır uygulanan 'gündüz resepsiyonu' uygulaması bu sene sona erdi. Cumhurbaşkanı Gül, konuklarını eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte karşıladı. Yaklaşık 1500 davetlinin iştirak ettiği resepsiyona komuta kademesi ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu davete katılmadı. MHP lideri Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve DSP lideri Masum Türker resepsiyonda hazır bulundu.

Gül: "Türkiye Gerçeği Burada"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sorular üzerine resepsiyonu "Türkiye'nin bütün gerçeği burada. Bütün farklılıkları, bütün renkleri burada. Türkiye'nin realitesi burada. Türkiye burada." şeklinde değerlendirdi.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in devlet erkânının başörtülü eşleriyle muhatap olmamak için başlattığı 'eşli-eşsiz' davet geleneği, Gül döneminde ikili resepsiyona çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Gül, bulunan ara formülle komutanlar ve siyasi parti liderlerini gündüz; sanat, spor ve akademi camiasını ise akşam verdiği resepsiyonlarda ağırlıyordu. Akşam resepsiyonlarına eşi Hayrünnisa Gül de katılıyordu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, bir gazetecinin, "Resepsiyon çok stresli bir süreçte hazırlandı.'' şeklindeki sözleri üzerine, "Biz olgunuz, sabırlıyız. Her şeye de alışığız.'' değerlendirmesini yaptı.

CHP'den Sadece İki Milletvekili Vardı

Resepsiyonu boykot etmeme kararı alan ve milletvekillerini serbest bırakan CHP'den katılım düşük oldu. Köşk'e sadece iki CHP'li milletvekili geldi. Onlar da DSP kökenli isimler İstanbul Milletvekili Ahmet Tan ve İzmir Milletvekili Harun Öztürk'tü. Tan, resepsiyona kızıyla birlikte geldi. Başka bir programı olmaması durumunda resepsiyona iştirak edebileceklerini söyleyen Atilla Kart, Algan Hacaloğlu ve Mehmet Sevigen'den hiçbiri yoktu. Sevigen, Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Bağdat Caddesi'ndeki yürüyüşe katılmayı tercih etti.

Bahçeli: "Normal Olan Tek Resepsiyondu"

MHP lideri Devlet Bahçeli, resepsiyona kalabalık bir kurmay heyetiyle katıldı. Bahçeli, Çankaya Köşkü'ndeki tek resepsiyonla ilgili sorular üzerine, "Normal olan buydu. Normale dönmüş olduk." dedi.

BDP lideri Selahattin Demirtaş, BBP lideri Yalçın Topçu ve DSP lideri Masum Türker de resepsiyondaydı. Masum Türker, "Tam kadro buradayız." dedi. Resepsiyonda, BDP lideri Demirtaş'ın, "Türkiye'de bölücülük tehlikesi yok. Çünkü bölünmek isteyen halk yok." şeklindeki sözlerine Gül, "Türkiye özgüven içinde konuşmalı. Türkiye, diyalogla her sorunu çözer. Ancak şiddet ve kan oldukça herkes her şeyi düşünüyor. Şiddet ve kan, oluru olmaz yapıyor." ifadelerini kullandı.

ASKER, KENDİ RESEPSİYONUNU DÜZENLEDİ

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve komuta kademesi, aynı zamanda Başkomutan sıfatını taşıyan Cumhurbaşkanı Gül'ün davetine icabet etmedi. Genelkurmay Başkanlığı bunun yerine iki sene önce başlattığı askerî resepsiyon geleneğini sürdürdü. Askerin bu tavrı tepki topladı.

Konya'da ise tamamen farklı bir tablo yaşandı. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ın ev sahipliğinde yapılan Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna askerî ve sivil erkân tam kadro katıldı. Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğg. Namık Boran, Konya 3. Jet Üssü Komutanı Tuğg. Ateş Mehmet İrez, Garnizon Komutanı Tümg. Orhan Tufan ve diğer rütbeliler resepsiyonda yer aldılar. Konya Dedeman Otel'deki resepsiyona sivil davetlilerin kimi başörtülü eşleriyle katılırken, askerî yöneticiler ve eşleri ile birlikte aynı salonda Cumhuriyet'in kuruluş yıldönümünü kutladılar. Adana'da ise başörtülü davetlilerin de bulunduğunu öğrenen askerî erkân resepsiyona katılmadı.

Erdoğan Eleştirdi: "TSK Buraya Gelmeliydi"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesinin kendi resepsiyonunu düzenleyip, Köşk'teki resepsiyona katılmamasına tepki gösterdi.

"Bu gecenin resepsiyonu burasıdır. Bunun dışında resepsiyonu doğru bulmuyorum. Cumhurun başının daveti burada, cumhur da burada." dedi. "Askerlerin ayrı bir resepsiyon düzenlemesini nasıl buluyorsunuz?" sorusu üzerine de Erdoğan, "Türk Silahlı Kuvvetleri, bugüne kadar hep buradaydı. Gelmeliydiler. Çok güzel bir ortam var. Hep bunu özledik. Kimse rahatsız olmamalı." eleştirisinde bulundu.

Başbakan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, resepsiyona katılmadığının hatırlatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu'nun yeni genel başkan olduğunu ifade ederek, "Siyasete alışacak." değerlendirmesi yaptı. Kılıçdaroğlu'nun TBMM'nin açılışı sırasında Cumhurbaşkanı'nın salona girişinde ayağa kalktığını, eski Genel Başkan Baykal'ın ise oturduğunu belirterek, "İlkeniz olacak. İlkeniz olmazsa rüzgâr önünde yaprak gibi eğilirsiniz." şeklinde konuştu.

Oktay Ekşi'ye Sert Tepki: "Bu Gazetecilikle Savaşırım"

Öte yandan Erdoğan, Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi'nin iki gün önceki yazısını hatırlatarak eleştirdi. 'Bilmeden yazı yazdıklarını' belirten Başbakan şu değerlendirmelerde bulundu: "Eğer gazetecilik buysa, bununla mücadele etmem, savaşırım. Cibilliyeti bu. Başbakanın, bakanların adını sayıp, 'bunlar anasını satanlar' diyor. Bunların cibilliyeti bu. Herhalde eksiden başbakanlara bunları yazmışlar, onlar cevap vermemiş. Öyle olacak zannediyor."

HABERE YORUM KAT

1 Yorum